Test na HIV mi je negativan, trebam li uzimati antivirusnu terapiju?

Pozdrav,

Imao sam 2 puta spolni odnos bez zaštite sa istim spolom odnosno promijenio sam dva partnera po što je zadnji spolni odnos bio 2017 a partner mi je kasnije rekao da se je testirao na HIV pao mi je kamen sa srca kad mi je rekao 2018 da je negativan na HIV pa sam uradio test test je negativan na HIV zanima me obzirom da imam epilepsiju i  pijem lijek lamotrigin da li bi smio uzimati anti-retrovitusnu terapiju obzirom da pijem lijek za epilepsiju odnosno da li bi retrovirusna terapija ima kontradikcije sa lijekom za epilepsiju? Hvala

30.6.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Ukoliko je vaš test na HIV negativan, nema potrebe da uzimate antivirusnu terapiju. Kombinirana terapija je naziv koji se koristi za tri ili više različitih lijekova kojima se tretira HIV. Također se naziva i trojna terapija ili HAART (vrlo djelotvorno antiretrovirusno liječenje). Lijekovi koji ulaze u sastav kombinirane terapije djeluju na različite načine i različite dijelove životnog ciklusa HIV-a, a sve s ciljem da se spriječi razmnožavanje virusa i očuva obrambeni sustav organizma. Kad HIV uđe u organizam, napada limfocite CD4 i koristi ih kao tvornice da bi napravio stotine svojih kopija. CD4 limfociti su jedne od glavnih stanica našeg obrambenog sustava.

O početku uzimanja terapije mora se razgovarati s liječnikom – specijalistom infektologom. Ako se broj stanica CD4 smanjuje ili raste količina virusa u organizmu, od velike je važnosti dobiti informacije o terapiji. Čak i u slučaju da se osoba dobro osjeća, trebala bi se informirati o liječenju, što ponekad zahtijeva i nekoliko odvojenih posjeta liječniku. U slučaju potrebe za terapijom, Vaš će liječnik procijeniti optimalnu terapijsku opciju u Vašem slučaju i voditi Vas tijekom eventualno potrebnog liječenja. Također je dobro da periodično kontrolirate svoje spolno i opće zdravlje i stoga se obratite infektologu za dodatne savjete.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika