Moj otac bolovao je od raka prostate

Moj otac bolovao je od raka prostate. Zanima me da li zbog toga i ja mogu imati iste zdravstvene probleme, iako nemam nikakve smetnje? Imam 45 godina.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Ako su Vam bliži krvni srodnici (otac, djed, braća) bolovali ili boluju od raka prostate svakako se savjetujte sa svojim liječnikom koje biste pretrage trebali redovito obavljati. Preporučuje se da se nakon 40.godine života redovito obavljaju pretrage. Hrvatsko onkološko društvo za rano otkrivanje raka prostate preporuča da se jednom godišnje obavlja digitorektalni pregled prostate i određivanje PSA (prostata specifični antigen). U Vašem slučaju, s obzirom da ste naveli da Vam je otac imao rak prostate, svakako biste trebali redovito obavljati navedene pretrage iako navodite da nemate nikakve zdravstvene tegobe.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Onkologija

Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Mjesec listopad je posvećen je borbi protiv raka dojke, dok je 7. listopad obilježen kao svjetski Dan borbe protiv raka dojke. Povodom obilježavanja borbe protiv te opake bolesti cijeli tjedan posvećujemo toj aktualnoj temi.

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Ozljeda koljena

Onkologija

Nedoumica o korištenju preparata za hormonalnu ravnotežu

Onkologija

Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.