Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama kao i na tumorskim. Vezanje vitamina D na VDR je povezano sa jakim učinkom na indukciju diferencijacije i apoptoze, te inhibiciju  angiogeneze, proliferacije i metastatskog potencijala, čime uloga vitamina D postaje centralna u ovim
procesima(1) .

Godine 2010. je bilo preko 3000 studija publiciranih u biomedicinskim časopisima koje su ukazivale na povezanost između vitamina D, njegovih metabolita i malignih bolesti kao i u nekih drugih bolesti poput ateroskleroze, koronarne bolesti, dijabetes melitusa.  Većina epidemioloških studija je ukazala da su niske vrijednosti serumskog vitamina D (25-hydroxyvitamin D (25(OH)D)) u trenutku postavljanja dijagnoze imale negativnu prognostičku vrijednost neovisno o mjestu malignoma ili stadiju bolesti (2-10).

Planirali smo odrediti serumsku vrijednost vitamina D u trenutku postavljanja dijagnoze maligne bolesti, a prije početka liječenja. Obzirom na geografski položaj Hrvatske smatraju se normalne vrijednosti 25-hidroksi vitamin D u serumu > 75 nmol/L, dok se vrijednosti > 35 nmol/L smatraju deficijentnim. Vrijednosti vitamina D određivane su elektrokemiluminiscentnom (ECLIA) metodom na aparatu Cobas e601 tvrtke Roche u laboratoriju OB Pula tijekom 2010 i 2011. godine.

Kod 80 bolesnika oboljelih od malignih bolesti (38 bolesnika sa rakom pluća, 12 bolesnika sa rakom debelog crijeva, 12 bolesnica sa rakom dojke, 6 bolesnika sa rakom gušterače, 6 bolesnika sa rakom želuca, 2 bolesnika sa rakom nepoznatog primarnog sijela, 2 hematološka maligna bolesnika, jedna bolesnica sa rakom jajnika te jedan bolesnik sa rakom prostate) utvrdili smo niske vrijednosti serumskog 25(OH)D  (medijan 29,28 nmol/L).
Osobito su niske vrijednosti bile prisutne kod oboljelih od raka dojke medijan 21.09 nmol/L) i kod raka gušteraće medijan 22.37 nmol/L) gdje je bila  većinski zastupljena ženska populacija. Nismo prikazali rezultate povezanosti između baznih vrijednosti serumskog vitamina D3 i kasnije preživljenja jer su bolesnici još uvijek u postupku praćenja (Follow up).

Ovim mjerenjem ukazali smo na snižene serumske vrijednosti vitamina D u novodijagnosticiranih onkoloških bolesnika. Distribucija prema primarnim sijelima dobro reflektira incidenciju i bolesnike koji se dijagnosticiraju u istarskoj Županiji. U analizi vrijednosti prema primarnim sijelima najniže vrijednosti su utvrđene kod bolesnica sa rakom dojki i gušterače što odgovara ranijim kliničkim epidemiološkim studijama kao i inače nižim fiziološkim vrijednostima kod žena.  Obzirom da nema točnih podataka o kretanju serumskih vrijednosti vitamin D u zdrave populacije u republici Hrvatskoj, nije bilo moguće usporediti vrijednosti. Kako se radilo samo o jednom mjerenju, postoji mogućnost greške (confounding čimbenici – poremećaji metabolizma kalcija kao i korištenje multivitaminskih preparata prije postavljanja dijagnoze, različiti dio godine kad se određivala vrijednost vitamina D).

Danas je jasno da je uloga  vitamina D predstavlja veliki izazov u dijagnostici i liječenju onkoloških bolesnika te će nekoliko velikih globalnih studija koje su u tijeku donijeti jasne rezultate o incidenciji hipovitaminoze D u onkoloških bolesnika kao i može li se suplementacijom utjecati na ishod bolesti kod ovih bolesnika (studije VITAL, FIND, VIDAL).

Literatura:

  • Garland CF, Gorham ED, Mohr SB, Garland FC. Vitamin D for cancer prevention:
    global perspective. Ann Epidemiol. 2009 Jul;19(7):468-83.
  • Feskanich D, Ma J, Fuchs CS, Kirkner GJ, Hankinson SE, Hollis BW,
    et al. Plasma vitamin D metabolites and risk of colorectal cancer in
    women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2004;13:1502–1508
  • Tworoger SS, LeeIM, Buring JE,Rosner B,HollisBW,HankinsonSE. Plasma
    25-hydroxyvitamin D and 1,25-dihydroxyvitamin D and risk of incident
    ovarian cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007;16:783–788.
  • Ahonen MH, Tenkanen L, Teppo L, Hakama M, Tuohimaa P. Prostate
    cancer risk and prediagnostic serum 25-hydroxyvitamin D levels
    (Finland). Cancer Causes Control. 2000;11:847–852.
  • Corder EH, Guess HA, Hulka BS, Friedman GD, Sadler M, Vollmer RT,
    et al. Vitamin D and prostate cancer: a prediagnostic study with stored
    sera. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 1993;2:467–472
  • Hiatt R, Krieger N, Lobaugh B, Drezner M, Vogelman J, Orentreich N.
    Prediagnostic serum vitamin D and breast cancer. J Natl Cancer Inst.
    1998;90:461–463.
  • Freedman DM, Chang SC, Falk RT, Purdue MP, Huang WY, McCarty
    CA, et al. Serum levels of vitamin D metabolites and breast cancer risk
    in the prostate, lung, colorectal, and ovarian cancer screening trial.
    Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008;17:889–894.
  • Wu K, Feskanich D, Fuchs CS, et al: A nested case control study of plasma 25 hydroxyvitamin D concentrations and risk of colorectal cancer. J Natl Cancer Inst 99:1120-1129, 2007
  • Tretli S, Hernes E, Berg J, Hestvik U, Robsahm T. Association between serum 25(OH)D and death from prostate cancer. Br J Cancer. 2009;100:450–454.
  • Freedman DM, Looker AC, Chang SC, Graubard BI. Prospective study of serum vitamin D and cancer mortality in the United States. J Natl Cancer Inst. 2007;99:1594–1602.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

MR torakalne i cervikalne kralježnice

Prilažem nalaz MR torakalne i cervikalne kralježnice – molim Vaše mišljenje

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Hren

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Crvena riža

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

MR mozga

Bolujem od multipla skleroze te bih Vas molila ako biste mi mogli razjasniti nalaz MR mozga

Antacidi

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Iz iste kategorije

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Pregled dojki

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.

Onkologija

Rak dojke

Onkologija

Prevencija raka prostate i antioksidansi

Karcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti.

Onkologija

Rak prostate – najčešći rak u muškaraca

Prostata je žlijezda koju ima svaki muškarac. Latinski prostata znači onaj koji stoji na čelu, a Hrvatski predstojna žlijezda. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sedam od deset muškaraca ne zna da ima prostatu, gdje se ona nalazi, niti čemu ona služi.