Nedoumica o korištenju preparata za hormonalnu ravnotežu

Prije 3 godine sam operirala karcinom dojke. Sada imam manje-više klasične klimakterične probleme: problemi sa spavanjem, kožne alergije, bolovi u zglobovima, češće upale mjehura. Zanima me da li mogu korisiti i koje preparate na biljnoj bazi (crvena djetelina? cimicifuga?) za ublažavanje mojih simptoma..
Lijep pozdrav

8.6.2016

Odgovara

Belupo liječnik

Poštovana, 

sami odlučite u kojoj mjeri ćete se posvetiti brizi za vlastito zdravlje. U svakom slučaju potrebno je periodički kontrolirati zdravstveno stanje po preporuci specijalista onkologa, kako biste na vrijeme uočili eventualne rizike vezane uz preboljelu malignu bolest. Problemi koje navodite mogu biti periodičke naravi, a neki mogu biti i kronične prirode.

Pokušajte naći u svemu neku ravnotežu pa kombinirajte savjete u pogledu zdravog načina života, informirajte se o savjetima za izbor zdravijih namirnica, vježbajte, nesanicu „liječite“ pojačanom aktivnošću tijekom dana, pazite na higijenu života i spavanja, po potrebi pomozite si lijekovima, koristite blagodati biljnih pripravaka. O svim ovim temama naći ćete različite izvore informacija pa ih usporedite i nađite onu kombinaciju s kojom se najbolje osjećate.

Lijepi pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Onkologija

Ozljeda koljena

Onkologija

Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Mjesec listopad je posvećen je borbi protiv raka dojke, dok je 7. listopad obilježen kao svjetski Dan borbe protiv raka dojke. Povodom obilježavanja borbe protiv te opake bolesti cijeli tjedan posvećujemo toj aktualnoj temi.

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Onkologija

Rak dojke

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.