Prevencija raka prostate i antioksidansi

Karcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti.

Karcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti, odmah iza karcinoma pluća. Iako etiologija karcinoma prostate još uvijek nije poznata, verificirano je više faktora koji povećavaju rizik za nastanak bolesti. Do sada su poznati faktori: dob, rasa i rak prostate u obitelji.

Kronična upala i karcinomi

U nedavno objavljenim istraživanjima sve je više dokaza od direktnoj ili indirektnoj  povezanosti kronične upale ili infekcije i karcinoma prostate. Kronična upala povezuje se s razvojem mnogih malignih bolesti, uključujući tumore jednjaka, želuca, jetre, mokraćnog mjehura, debelog crijeva. Gotovo svi ti tumori povezuju se sa specifičnim infektivnim agensom (bakterijom, virusom) ili okolišnim faktorima (pušenje i sl).

Etiologija upale u prostati

Do danas još uvijek nije razjašnjena etiologija upale u prostati. Kao mogući uzroci navode se: infekcija, hormonalne promjene s dobi, dijetne navike, fizička trauma, refluks urina i autoimunost. 

Oksidativno oštećenje genoma i rak prostate

Neovisno o uzroku, smatra se da kronična upala u prostati kao reakcija na patogen potiče nastanak karcinoma oštećenjem genetskog materijala stanice, te stvaranjem tkivnog mikrookoliša bogatog imunološkim i upalnim modulatorima i faktorima rasta koji izazivaju pojačano dijeljenje stanica.
Sugerira se da je glavni mehanizam nastanka karcinoma oksidativno oštećenje genoma stanice prostate izazvano upalnim stanicama i lokalnim imunološkim mehanizmima.  Za patogenezu karcinoma prostate vezane  su  i mutacije gena  koji su angažirani  u obrani protiv upalnog oštećenja, te procesu regeneracije stanica.

Prostatitis, spolno prenosive bolesti i karcinom prostate

Do sada su objavljene mnoge epidemiološke i populacijske studije koje se pokušale povezati pojavu karcinoma prostate s preboljelim prostatitisom, spolno prenosivim bolestima, rizičnim spolnim ponašanjem. Rezultati istraživanja upućuju na moguću indirektnu ulogu infekcije u patogenezi karcinoma prostate i povišeni rizik za nastanak karcinoma u muškaraca s preboljelim prostatitisom i spolno prenosivim bolestima. Osnovna je pretpostavka da klasični uropatogeni i spolno prenosivi uzročnici izazivaju kaskadu kroničnog upalnog i imunosnog odgovora koji pak sudjeluje u inicijaciji nastanka karcinoma.

Atioksidansi (Urosal) i prevencija raka prostate

Budući da je karcinom prostate bolest starenja, pretpostavlja se da potencijalno važnu ulogu u nastanku ove bolesti ima upravo dugotrajni oksidativni stres te se sve više studija u prevenciji usredotočuje na poboljšanje i očuvanje antioksidativnog statusa organizma. Odavna je poznato da konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od malignih bolesti. Recentne studije patogeneze i prevencije karcinoma prostate usmjerene su na istraživanje dijetnih faktora i fitokemikalija (Serenoa repens, Fructus sabalis (Urosal), likopen, tokoferol, selen, cink, vitamin C, karoten itd.) koje su angažirane u obrani stanice prosta¬te i genoma od oksidativnog stresa nastalog imunosnim i upalnim mehanizmima No, još uvijek nije jasno koju ulogu ovi prehrambeni sastojci imaju u borbi protiv raka, odnosno kako sudjeluju u obrani prostate od genskih oštećenja koja su uzrok karcinogeneze.

Strategije za prevenciju raka prostate

Veliku nadu u budućim planovima prevencije karcinoma prostate pružaju upravo strategije u smislu prevencije i liječenja  upalnih bolesti prostate i spolno prenosivih bolesti. Novije strategije koje proistječu iz ovih saznanja uključuju:

  • antioksidanse (Urosal) i konzumiranje hrane bogate antioksidansima;
  • protuupalne lijekove (Ibuprofen, Neofen);
  • sprečavanje, otkrivanje i liječenje spolno prenosivih bolesti i prostatitisa (Amoksicilin, Azitromicin, Ciflox, Doksiciklin, Herplex, Klavobel, Norflox, Sulotrim).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kamenac

Kamenci u prostati

Prostata je žlijezda s vanjskim izlučivanjem. Upravo suprotno od endokrinih žlijezda, poput štitne žlijezde, hipofize, pankreasa ili nadbubrežne žlijezde. Promatrajući u širem kontekstu, i bubreg je žlijezda s vanjskim izlučivanjem (egzokrina žlijezda), baš kao i npr. žlijezde slinovnice. Sve žlijezde s vanjskim izlučivanjem imaju tendenciju stvaranja kamenaca. Tako se kamenci mogu naći u bubregu (lat., […]

Antioksidansi

Što su melanociti?

Različiti poremećaji pigmentacije na koži vrlo su uočljivi i stoga su čest razlog odlaska dermatologu. Intenzitet svih promjena u boji, može biti blag u obliku svijetlije kože što se naziva hipopigmentacija ili potpuni gubitak kao što je u vitiligu. Također, koža može biti i tamno promijenjena što može nastati nakon upalnih procesa na koži, opekotina, […]

Prostata

Možete li mi objasniti vrijednosti PSA?

Antioksidansi

Svi aduti maslina

Masline su izuzetno zdrava namirnica s brojnim koristima za zdravlje. Bogate su antioksidansima, zdravim mastima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti održavanju dobrobiti organizma. U svom sastavu sadrže 11 do 15% masti od čega više od 70% čini jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina. Ova masna kiselina ima blagotvorno djelovanje na zdravlje jer smanjuje upalu […]

Operacija prostate

Prostata i operacija – molim savjet

Kamen

Kamen u mjehuru – znači li to i neizbježnu operaciju prostate?

Kamen u mokraćnom mjehuru može nastati samostalnim rastom u samom mjehuru i tada govorimo o tzv. primarnoj litijazi mjehura odnosno primarnom kamenu. On najčešće nastaje kao posljedica opstrukcije i opstruktivnog mokrenja ispod razine mokraćnog mjehura, a to je najčešće uvećana i opstruktivna prostata. Drugi uzrok primarne litijaze mjehura je disfunkcija samog mjehura koja se obično […]

Iz iste kategorije

Onkologija

Pregled dojki

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.

Onkologija

Rak prostate – najčešći rak u muškaraca

Prostata je žlijezda koju ima svaki muškarac. Latinski prostata znači onaj koji stoji na čelu, a Hrvatski predstojna žlijezda. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sedam od deset muškaraca ne zna da ima prostatu, gdje se ona nalazi, niti čemu ona služi.

Onkologija

Rak dojke