Prevencija raka prostate i antioksidansi

Karcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti.

Karcinom prostate je u novije vrijeme prepoznat kao jedan od vodećih zdravstvenih problema muškaraca druge i treće životne dobi. Najčešća je maligna bolest muške populacije i drugi uzročnik smrti, odmah iza karcinoma pluća. Iako etiologija karcinoma prostate još uvijek nije poznata, verificirano je više faktora koji povećavaju rizik za nastanak bolesti. Do sada su poznati faktori: dob, rasa i rak prostate u obitelji.

Kronična upala i karcinomi

U nedavno objavljenim istraživanjima sve je više dokaza od direktnoj ili indirektnoj  povezanosti kronične upale ili infekcije i karcinoma prostate. Kronična upala povezuje se s razvojem mnogih malignih bolesti, uključujući tumore jednjaka, želuca, jetre, mokraćnog mjehura, debelog crijeva. Gotovo svi ti tumori povezuju se sa specifičnim infektivnim agensom (bakterijom, virusom) ili okolišnim faktorima (pušenje i sl).

Etiologija upale u prostati

Do danas još uvijek nije razjašnjena etiologija upale u prostati. Kao mogući uzroci navode se: infekcija, hormonalne promjene s dobi, dijetne navike, fizička trauma, refluks urina i autoimunost. 

Oksidativno oštećenje genoma i rak prostate

Neovisno o uzroku, smatra se da kronična upala u prostati kao reakcija na patogen potiče nastanak karcinoma oštećenjem genetskog materijala stanice, te stvaranjem tkivnog mikrookoliša bogatog imunološkim i upalnim modulatorima i faktorima rasta koji izazivaju pojačano dijeljenje stanica.
Sugerira se da je glavni mehanizam nastanka karcinoma oksidativno oštećenje genoma stanice prostate izazvano upalnim stanicama i lokalnim imunološkim mehanizmima.  Za patogenezu karcinoma prostate vezane  su  i mutacije gena  koji su angažirani  u obrani protiv upalnog oštećenja, te procesu regeneracije stanica.

Prostatitis, spolno prenosive bolesti i karcinom prostate

Do sada su objavljene mnoge epidemiološke i populacijske studije koje se pokušale povezati pojavu karcinoma prostate s preboljelim prostatitisom, spolno prenosivim bolestima, rizičnim spolnim ponašanjem. Rezultati istraživanja upućuju na moguću indirektnu ulogu infekcije u patogenezi karcinoma prostate i povišeni rizik za nastanak karcinoma u muškaraca s preboljelim prostatitisom i spolno prenosivim bolestima. Osnovna je pretpostavka da klasični uropatogeni i spolno prenosivi uzročnici izazivaju kaskadu kroničnog upalnog i imunosnog odgovora koji pak sudjeluje u inicijaciji nastanka karcinoma.

Atioksidansi (Urosal) i prevencija raka prostate

Budući da je karcinom prostate bolest starenja, pretpostavlja se da potencijalno važnu ulogu u nastanku ove bolesti ima upravo dugotrajni oksidativni stres te se sve više studija u prevenciji usredotočuje na poboljšanje i očuvanje antioksidativnog statusa organizma. Odavna je poznato da konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od malignih bolesti. Recentne studije patogeneze i prevencije karcinoma prostate usmjerene su na istraživanje dijetnih faktora i fitokemikalija (Serenoa repens, Fructus sabalis (Urosal), likopen, tokoferol, selen, cink, vitamin C, karoten itd.) koje su angažirane u obrani stanice prosta¬te i genoma od oksidativnog stresa nastalog imunosnim i upalnim mehanizmima No, još uvijek nije jasno koju ulogu ovi prehrambeni sastojci imaju u borbi protiv raka, odnosno kako sudjeluju u obrani prostate od genskih oštećenja koja su uzrok karcinogeneze.

Strategije za prevenciju raka prostate

Veliku nadu u budućim planovima prevencije karcinoma prostate pružaju upravo strategije u smislu prevencije i liječenja  upalnih bolesti prostate i spolno prenosivih bolesti. Novije strategije koje proistječu iz ovih saznanja uključuju:

  • antioksidanse (Urosal) i konzumiranje hrane bogate antioksidansima;
  • protuupalne lijekove (Ibuprofen, Neofen);
  • sprečavanje, otkrivanje i liječenje spolno prenosivih bolesti i prostatitisa (Amoksicilin, Azitromicin, Ciflox, Doksiciklin, Herplex, Klavobel, Norflox, Sulotrim).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika