Rak dojke

Rak dojke sve se češće spominje kao bolest od koje obolijeva sve veći broj žena. Zanima me koliko je to zaista često i kakve su šanse za izliječenje?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Prema podacima hrvatskog Registra za rak, svake se godine u Hrvatskoj otkrije oko 2.300 žena oboljelih od raka dojke, a umre više od 800 žena. Ovi podaci upućuju na činjenicu da je rak dojke vodeća vrsta raka po smrtnosti među ženama. Najčešće obolijevaju žene starije od 50 godina, ali rak dojke se pojavljuje i u mlađoj dobi. Unatoč ovim zabrinjavajućim podacima, utješno je da gotovo 9 od 10 oboljelih žena može preživjeti ukoliko se rak dojke rano otkrije i pravovremeno liječi.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Onkologija

Svjetski dan borbe protiv raka dojke

Mjesec listopad je posvećen je borbi protiv raka dojke, dok je 7. listopad obilježen kao svjetski Dan borbe protiv raka dojke. Povodom obilježavanja borbe protiv te opake bolesti cijeli tjedan posvećujemo toj aktualnoj temi.

Onkologija

Ozljeda koljena

Onkologija

Antidepresivi kao dodatna terapija boli onkoloških bolesnika

The International Association for the Study of Pain (IASP) definira bol kao neugodno senzorno i emocionalno iskustvo povezano s aktualnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Onkologija

Što je palijativna medicina i koje su perspektive palijativne skrbi u Hrvatskoj?

Ljudski život je jedan i neponovljiv i svako ljudsko biće ima pravo da ga dostojanstveno završi. Završetak ljudskog života u suosjećanju i ljudskom dostojanstvu je temeljni postulat.

Onkologija

Nedoumica o korištenju preparata za hormonalnu ravnotežu

Onkologija

Serumske vrijednosti Vitamina D u onkoloških bolesnika

Posljednjih dvadesetak godina istraživanja u području uloge vitamina D u imunološkim procesima, metabolizmu i onkologiji dobila su značajnu ulogu. Vitamin D receptor (VDR) nalazi se na normalnim stanicama.

Onkologija

Mjesto bikalutamida u hormonskoj terapiji raka prostate

Rak prostate je drugi po učestalosti malignom kod muškaraca, kako u zemljama Zapada tako i u Republici Hrvatskoj (16% od ukupno oboljelih muškaraca od raka). U Hrvatskoj je 2009.godine od raka prostate.

Onkologija

Karcinom prostate

Karcinom prostate je maligna bolest prostate od koje obolijevaju većinom muškarci stariji od 50 godina i jedan je od vodećih uzroka smrti .Ukoliko se javi u mlađih ljudi tada bolest ima lošiju prognozu.