Dijete u dobi 8 mjeseci koje nemirno spava i učestalo se budi noću – što napraviti?

Poštovani
Imamo problema sa nespavanjem kod bebe od 8 mjeseci. Od samog rođenja traju poteškoće teskog uspavljivanja i spavanja ,trszila je uvijek moju blizinu i spavanje na meni ali unazad dva mjeseca izrazito je nemirna u snu,vrti se,okreće,trazi mjesto,pozu….jauče u snu….ne spava cvrsto i mirno ni dva sata u komadu. Sada trenutno opet ima fazu da zeli samo na meni spavati ali i tu nije mirna. Konstantno se okreće i krene onda ljutito plakati….tako se budi cijelu noć svakih pola sata ,sat cca…
Po danu izrazito aktivna, konstantno u pokretu, bučna,zahtjevna beba…napredna….puzi i dize se na noge….7.zub joj sad izbija….dam joj ponekad paracetamol za bolove ,prije spavanja,ali ne pomaže….
Zabrinuta sam jako za ovo nemirno spavanje i usto i ja sam izmorena i psihički i fizički….pregledana je od strane pedijatra,isključili smo upale uha, jer sam mislila mozda je to. Obzirom na nedavnu virozu,krv je vađena, nigdje ne stoji da je manjak zeljeza…. Jer sam pomislila mozda je to problem….
Po danu ima dvije drijemke….jednu kraću od cca 40 min i jednu dugu od sat i pol cca .. danju u 99% slucajeva odspava sama bez mene…. noć je strasan nemir…Ne znam vise STA uraditi
Molim za savjet

17.11.2022

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

I dijete koje inače dobro i mirno spava može imati faze kada je noću nemirnije i zahtjevnije. Ponekad se takvom ponašanju može naći uzrok (izbijanje zubića, probavne tegobe, upala uha, mokraćna infekcija…), a ponekad se unatoč svom trudu roditelja i pedijatra ne nađe razlog zašto se dijete učestalo budi noću. Ako je dijete pregledano i sve je u redu, vjerojatno je u pitanju faza koja će proći kako je i došla. Možda se jednostavno radi o tome da je dijete sada samostalnije i intenzivno istražuje i doživljava svijet oko sebe, pa sve to proživljava u snu. I djeca i odrasli se uobičajeno bude više puta tijekom noći. U dobi od 8 mjeseci dijete koje je zdravo više ne treba noćne podoje. Napravite plan kako bi ju pokušali naučiti da se sama umiruje i uspavljuje. Tako će postupno naučiti kako sama može zaspati kada se probudi tijekom noći.

Srdačan pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika