Izvijanje u luku i stisnute šakice dojenčeta: ima li razloga za brigu?

Poštovani,

imam bebu od mjesec ipo dana, rođen je u tjednu 38+1, a na zadnjem uzv pregledu dan prije poroda imao je referentne vrijednosti 37+5. Rođen je s 3360, dug 49cm, opseg glave 33 cm. Od rođenja primjećuje da zabacuje glavicu jako unazad kad leži i kad ga prinim na prsa također se glavicom odguruje prema nazad, od mene. Isto tako savija tijelo u luk i kad ga presvlačim i kad ga nosim na rukama. Šakice drži čvrsto stisnute, otpusti jedino u snu. Kad je u leđnom položaju budan uvijek se rita, miče rukice i nogice uvijek na isti način i glavicu lijevo desno. Takoćer glavicu uvijek drži ili smao lijevo ili samo desno. Kad je na trbuhu, podiže glavicu i drži je gore pritom plaće i krivi i glavicu i tijelo u jednu stranu, a prije koji dan mi se je i okrenuo s leđa na trbuh (a nema navršenih 2 mjeseca).
Ja imam osjećaj kao i da ne prati baš pogledom biti se okreće za zvukom, ne znam je li za to još rano. Također primjećuje da zna kad zaspe ili se tek budi imati otvoreno ili zatvoreno samo jedno oko, a potom drugo. Pediajztica kaže da je sve u redu, da dijete ne treba ići kod neuropedijatra d aje potpuno zdravo.
Ja se brinem da on ipak pokazuje znakove neurorizika. Također se nekako čudno glasa, kao da reži. I kad se budi pravi grimase i iszeže se pri čemu savija gornji dio leđa.
Trbam li se brinuti i voditi bebu na daljnje pretrage?

28.9.2022

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Većina ponašanja djeteta kojega ste opisali može biti dio uobičajenog psihomotornog razvoja za tu dob, ali ako se dijete i dalje uporno izvija u luku i drži šakice čvrsto stisnute, te ako i dalje postoji asimetrija u potrbušnom položaju koju ste opisali, to bi moglo odgovarati povišenom tonusu muskulature. Razgovarajte na idućem pregledu s pedijatricom i objasnite joj zašto ste zabrinuti. Sigurno će imati razumijevanja i detaljno Vam sve objasniti. Ako postoji sumnja na poremećaj psihomotornog razvoja djeteta, pedijatrica će vas uputiti na ultrazvuk mozga, neuropedijatru i fizijatru.

Lijepi pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika