Ponavljane upale uha i rizik oštećenja sluha kod djeteta

Poštovani;

Imam djevojčicu staru 5 godina.
Oduvijek ima problema sa začepljenim nosom (redovito ga ispuhuje i u 80% slučajeva ima puno sekreta), hrče u sniu, ima česte upale uha. U zadnjih 5 mjeseci je imala 4 puta upalu uha (nekad lijevog, nekad desnog).
Dijagnoza otorinolaringologa od prije godinu dana je kronična upala tonzila, hipertrofija adenoida.
Na sljedećem kontrolnom pregledu prije kojeg je odrađena timpanometrija nalaz je: TA uredan, Timpanometrija obostrano B, OTS desno uvučen bubnjić, lijevo uvučen bubnjić.
Na zadnjem kontrolnom pregledu timpaudologiju nije obavila (zbog kvara uređaja) ali je audiološki nalaz uredan, a nalaz je sljedeći: OTS obosrano bubnjić uvučen i zamućen.
Zaključak: HAL, Otitis media secretoria auris bil.
Preporuka je da napravi indiciranu adenoidektomiju i obostranu miringotomiju i za to smo dobili termin za godinu dana.
Kada sam nakon pregleda otišao do medicinske sestre po upute za operaciju krajnika i uha sestra me upozorila da je termin za godinu dna jako rizičan i da je u interesu
djetata da se zahvat obavi što prije.
Zanima me dali je sestra u pravu i dali je moguće da če se sa ovako kasnim terminom povečati šanse za oštečenja sluha ili neka druga oštečenja.
Moram napomenuti da zbog nedosatka opreme krajnik nije pregledan sa zrcalom ili endoskopom.

Hvala i lijep pozdrav

20.2.2023

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovani,

Ponavljane upale uha su svakako rizik za oštećenje sluha kod djeteta. U godinu dana se puno toga može dogoditi. Teoretski se problem može i sam razriješiti uslijed očekivanog smanjenja adenoidnih vegetacija s dobi. Ipak, ako se upale uha budu i dalje ponavljale, preporučam Vam da odete na pregled otorinolaringologa ranije i savjetujete se o eventualnoj potrebi za ranijom intervencijom.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika