Suhi kašalj zimi – je li potrebna obrada?

Poštovani,
djevojčica, 8 godina, već tri godine za redom zimi mjesecima ima napade suhog kašlja.
Nema temperaturu, nije malaksala, nema upalu grla niti bolove u grlu. Nekoliko puta dnevno počinje kašljati i taj kašalj traje 15-20 minuta.
Jedino što sam primijetila da počinje nakon igre kada se mnogo smijala, glasno pričala… neovisno je li vani ili u zatvorenom prostoru. Međutim, ponekad počinje i noću.
Ima treći krajnik koji je prohodan.
Prošle je godine išla na preglede kod pedijatrice koja nije utvrdila nikakvu upalu te je pretpostavila da se kašalj zadržao nakon viroze.

Možete li mi reći o čemu bi se moglo raditi te je li potrebno, prema vašem mišljenju raditi detaljnije pretrage.

Unaprijed hvala.

20.2.2023

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Kašalj je refleksni mehanizam kojim se održava prohodnost dišnih puteva. Najčešće se javlja zimi u tijeku akutnih virusnih infekcija, a često se zna zadržati i 3 tjedna nakon preboljenja viroze. U međuvremenu se često dogodi da se dijete ponovo prehladi, pa se roditeljima čini da kašalj ne prestaje. Zimi su dodatni provokatori kašlja suhi zrak u zatvorenim prostorima i hladnoća kada dijete izađe vani.

Ako vam se čini da se kašalj pogoršava, da dijete diše otežano, lovi zrak, ne može održavati normalni tempo govora ili ste zbog bilo čega drugog zabrinuti, javite se pedijatru koji će dijete pregledati i procijeniti je li potrebno nešto poduzeti.

Do tada pazite da dijete pije dovoljno tekućine, redovito provjetravajte prostorije u kojima boravi, ne pregrijavajte prostorije, osobito spavaće sobe. Povremeno možete dijete inhalirati fiziološkom otopinom. Neka redovito boravi na svježem zraku. Duhanski dim i druge iritanse naravno svakako treba izbjegavati.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika