Svakodnevne glavobolje kod djeteta: o čemu se radi?

Poštovani, djevojčica 9 god.svakodnevno se žali na probadanje glave,unazad godinu dana. U zadnja 2mj.svaki dan. Obavili smo niz pretraga od očnog,orl, rtg sinusa, sve je u redu (osim što nosi naočale -2.0 dioptrija). Vid je korigiran od 5 godina.
Još uvijek dobro ne vidi ni s naočalama,približava glavu prema knjizi, tv, mobu..peku ju oči, svrbe i suhe su.

Upućena je neuropedijatru i na Eeg glave. Dok čekamo termin jako se brinem koja bi to bila vrsta glavobolje i od čega?
Stres (plač) joj je uvijek okidač glavobolje. Zatim nakon treninga ponekada, ronjenja i igre s prijateljima ali ne uvijek. Često ju zna boljeti glava navečer kada se smiri,legne i još ne zaspi počnu bolovi frontalni dio glave,dam joj paracetamol tad prestanu bolovi i zaspi.Mučninu i povraćanje nema. Ponekad u glavobolji ima fotofobiju i fonofobiju.
Svjesni smo da moramo obaviti niz ostalih pretraga, kao i svaki roditelj strah me loše dijagnoze.
Neznam dali bi povezala s tenzijskim ili migrenskim glavoboljama ali opet svakodnevno probadanje me zabrinjava. Izvinite na dužem postu. Ako imate vremena,može neki savjet,kako olakšati njoj i sebi.
Hvala ,lijep pozdrav!

28.10.2022

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Na temelju ovog opisa moguće je da se radi o tenzijskim glavoboljama, ali svakako je nužno obaviti dodatnu obradu (pregled neuropedijatra, EEG i ev. MRI mozga). Tek potom će se sa sigurnošću moći postaviti dijagnoza. Do tada savjetujem da izbjegavate situacije koje joj provociraju glavobolje, gledanje u ekrane, naprezanje očiju, stres. Jako je važno da dovoljno spava i uzima dovoljno tekućine. U slučaju bilo kakvog pogoršanja javite se odmah svom liječniku.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika