Koristim terapiju za anksiozno depresivni poremećaj. Kako da se s jedne terapije odviknem i pređem na drugu?

Poštovani koristim 30 godina ,da nije greška , 30 godina Lorsilan, od Domovinskog rata inače sam branitlj u trajanju od 6 godina, zadnjih 10 godina uzimam 1 mg ujutro, uz to 10 godina koristim Coaxil zbog dijagnoze anksiozni depresivni poremećaj 2X1 ujutro i navečer.
Prije mjesec dana nema više u proizvodnji Lorsilan i moja obiteljska doktorica odluči da se skroz prestanem uzimati Lorsilan .
Da odmah počnem s pola tablete, i da pojačam Coaxil 3×1.
Ja sam ipak poćeno smanjivati Lorsilan po 0,25mg od 16.6.
Sad dva dana koristim 0,25 Lorsilan ujutro .
Cijelo vrijeme u samo šest navrata uzeo sam lexsillium 0.75 mg koji mi je dala doktorica kao zamjenu za ovaj Lorsilan ako mi ne bude dobro.
Povremeno koristim i biljne kapi pasiflora.
Zadnja dva dana nisam baš ok i uzeo sam po 0, 75 lexsillium.
Molim Vas da mi odgovorite da li je to dobar način za odvikavanje od Lorsilan i koja svrha ako ga budem zamjenip s lexsilliumo ..
Molim Vas za savjet i upute za dalje s obzirom da sam Lorsilan koristio 30 godina malo sam u panici za dalje
Lijepi pozdrav

28.8.2023

Odgovara

doc. prim. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., specijalist psihijatrije, psihoterapeutkinja

Poštovani,

kako inače ističem, ovim putem bez detaljnog pregleda nije moguće davati savjete o farmakoterapiji. Ono što mogu reći da doza Lorsilana koju ste uzimali (a to je 1 mg ujutro ako sam dobro razumjela) nije velika doza te ako se i brže prestane uzimati nego u Vašem slučaju ne morate brinuti. Naravno, tijekom ovako dugog perioda lijek postane i psihološki oslonac. Moguće je stoga ovaj anksioltik zamijeniti drugim, a ako se povremeno ne osjećate dobro, ne morate nužno biti povezano s tim. Različiti vanjski i unutarnji čimbenici u svakom trenutku djeluju na nas.

Sretno!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika