Nalazi hormona štitnjače; povezanost sa psihološkim problemima

Pozdrav,
upućena sam na vađenje krvi zbog bolnih menstruacija i akni, spolni hormoni su mi u granicama normale, no kod hormona štitnjače ima odstupanja.
TSH 4,27 ref:0,55~4,78
FT3 8,0 ref:3,5~6,5
FT4 16,4 ref:11,5~22,7

Poučavajući simptome kod nepravilnog rada štitnjače, uočila sam podudarnosti, najviše što se tiče psihičkih problema. Naime bila sam u depresiji dvije godine(do početka pandemije) i nakon toga sam se počela osjećati prazno, kao da mi je magla u glavi, pamćenje mi se pogoršalo, smanjio mi se vokabular, imam velike probleme sa komunikacijom s ljudima, čak i sa prijateljima, počela sam zamuckivati, lošija mi je artikulacija, puno teže učim za fakultet pošto mi je koncentracija smanjena, zamuti mi se vid, ako me netko nešto upita, odgovaram vrlo kratko ili registriram pitanje, ali kao da ne mogu odgovoriti. Također mi ljudi govore ili da ih tužno gledam ili izgledam živčano kada nisam. Za razliku od depresije kada sam micala ljude od sebe, sada se pokušavam socijalizirati, ali jednostavno mi te stvari stvaraju problem. Moje pitanje je da li je moguće da je sve povezano sa štitnjačom pošto sad više nemam problema koji su me doveli u depresiju i nemam više razloga za nju ili je to posljedica same depresije.

17.2.2021

Odgovara

Doc. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Poštovana,
hormoni štitnjače mogu biti uzrok psihičkih smetnji, upravo zbog toga je nužno takve smetnje identificirati što prije i dovesti hormone u ravnotežu. Time obično dolazi do povlačenja tih smetnji.
Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika