ORL – anksioznost

Pozdrav,
Nakon perioda s paničnim napadajima su mi ostali simptomi anksioznosti (lupanje srca, tremor u nogama, glavobolja itd.) koji se povremeno javljaju a najviše naravno kad sam u stresnim situacijama. Prije par mjeseci sam počela u nekim trenucima osjećati jak pritisak u nosu (kao da mi netko začepi nos ispod kosti) ali dišem normalno. Nos mi ne bude začepljen nego mi je samo iznutra neki jaki pritisak pa me u tom trenutku i glava zaboli. I to mi se uglavnom događa navečer kad se opustim nakon svih obaveza ali je jako neugodno pa i pomalo zabrinjavajuće.
Je li moguće da je i to simptom anksioznosti i kako dođe do toga?
Unaprijed hvala na odgovoru.

24.2.2021

Odgovara

Doc. dr. sc. Tihana Jendričko dr. med., psihijatrica, psihoterapeutkinja

Poštovana,
kako bismo mogli potvrditi da se radi o psihološkim smetnjama, uvijek prije toga preporučimo i somatsku obradu. No, moglo bi se u Vašem slučaju raditi i o simptomu koji se javlja u sklopu reakcije našeg tijela na stres.
Anksioznost može dovesti do različitih nazalnih smetnji kao što su curenje nosa, krvarenje iz nosa, svrbež, itd. Hiperventilacija, kratkotrajne promjene krvnog tlaka te općenito fiziološke promjene uslijed djelovanja “hormona stresa” mogu dovesti do tih pojava. Cilj je raznim tehnikama relaksacije smanjiti osjećaj stresa i anksioznosti.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika