Da li mi možete preporučiti nešto efikasno da mi se probudi želja za seksom?

Da li mi možete preporučiti nešto efikasno da mi se probudi želja za seksom? Ne osjećam potrebu za seksom ali želim muža zadovoljiti pa bih voljela da mi preporučite nešto djelotvorno.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Postoji velika razlika između želje za seksom i fizičkog uzbuđenja: želja (ili libido) se odnosi na vaš interes za seksom, dok se uzbuđenje odnosi na fizički odgovor vašeg tijela, poput vlaženja rodnice. Ljudi sa većim libidom se lakše seksualno uzbude; dok,obratno, ako vam nestane želja za seksom, možete osjetiti probleme s fizičkim aspektima uzbuđenja. Povećavajući želju za seksom, vaše bi tijelo trebalo odgovoriti sa povećanim uzbuđenjem. Ako se to ne događa, porazgovarajte sa svojim liječnikom.

Kako preuzimamo sve više obaveza, jaka želja za seksom koju osjećamo u mladosti često se gubi. Između posla, djece, prijateljstava, škole, hobija, kućanskih poslova i vježbanja, jednostavno izgleda da nemamo vremena za seks.

Kada osjećamo stres, strah ili tjeskobu, seks nam je posljednja stvar na pameti. Poslovne dileme, zamršeni odnosi, problemi u obitelji i financijski problemi mogu uništiti naš libido: teško se osjećati seksi, kad vas brine otplata kredita za stan.

Prvi korak ka rješavanju stresa, straha i tjeskobe je briga o našem tjelesnom zdravlju. Uravnotežena prehrana, mnogo vode, barem 8 sati sna dnevno, redovita tjelovježba i primjena tehnika opuštanja poput joge i meditacije. Ako to nećete učiniti za svoje općenito zdravlje, učinite to za svoj seksualni život! Također bi trebali očvrstiti svoj um: provedite vrijeme radeći stvari koje vas opuštaju, poput čitanja, pričanja sa prijateljima, djecom ili partnerom, pisanja… Uz zdravo tijelo i um, mnogo ste bolje opremljeni za držanje problema izvan spavaće sobe.

Iako je mnogima cilj ljubavnog života smirivanje i monogamna veza, obiteljski život može biti jedan od uzroka pada seksualne želje.  Pričajte sa partnerom o stvarima koje bi željeli isprobati u krevetu – mogli bi otkriti da vam nedostaje samo malo novosti u seksualnom životu. Zajedno ih isprobajte. Pogledajte zajedno koji film za odrasle, Kupite seksualne igračke i sl. 
Nerazriješena svađa ili neizražena ljutnja može definitivno ubiti želju za seksom, isto kao i negativni osjećaji, tajne ili emocionalna uzrujanost. Sve dok nosite u sebi negativne osjećaje prema svom partneru privlačnost prema toj osobi može dramatično pasti, a ponekad se više ne može vratiti.

Ako možda negativno razmišljate o svom tijelu, probajte ubaciti i koju lijepu misao o sebi. Na primjer, ako vas muče naslage sala na trbuhu, prestanite razmišljati o tome i podignite samopouzdanje svojim adutom – prekrasnim očima ili nevjerojatno mekom kožom. Jednom kad se počnete osjećati privlačno, bez obzira kako izgledate, vaša će se želja za seksom pojačati. Ali ako niste zadovoljni sa svojim izgledom, nemojte se samosažalijevati, već poduzmite nešto po tom pitanju.

Nama sumnje da dolazak bebe jako mijenja seksualni život para, pa to također može utjecati na kvalitetu spolnog života.

Starenje je odgovorno za mnoge nepoželjne promjene na našim tijelima: slabljenje kostiju, podložnost bolestima, bolovi u zglobovima, sijedost, smanjenje apetita, inkontinencija, poremećaji sna, pojava bora, gubitak mišićne mase … i naravno pad seksualne želje. Menopauza i smanjena proizvodnja testosterona su glavni razlozi za pad seksualne želje, ali i strah, tjeskoba i depresija vezana uz starenje mogu utjecati na vaš seksualni život.

Ako prolazite kroz menopauzu, važno je da razumijete promjene koje vam se dešavaju u tijelu. U nekim slučajevima, posjeta doktoru radi medicinskog liječenja fizičkih promjena mogu učiniti seks ugodnijim. Estrogen, u različitim oblicima, povećava dotok krvi u vaginu i povećava seksualno uzbuđenje, koje može pozitivno utjecati na želju. Hormonska terapija koja uključuje niske razine androgena pokazala se osobito učinkovita kod jačanja oslabljene seksualne želje. Također nemojte zaboraviti da nešto jednostavno, poput lubrikanata može biti učinkovito kada osjetite čestu nuspojavu menopauze – smanjeno vaginalno vlaženje.

Česta nuspojava hormonalnih pilula (oralnih kontraceptiva) je smanjenje seksualne želje: smanjenja proizvodnja androgena ili smanjena razina testosterona može kodnekih žena uzrokovati smanjenu seksualnu želju i slabije vaginalno vlaženje. Pored toga, sredstva za umirenje, tablete protiv visokog tlaka i drugi lijekovi mogu svojim djelovanjem utjecati na smanjenje seksualne želje i mogućnost seksualnog uzbuđenja. Prije uzimanja novog lijeka popričajte sa doktorom. Ako on misli da bi lijek mogao negativno utjecati na vaš seksualni život, možda vam može predložiti neki alternativni lijek. Ironično, lijekovi kojima se liječi depresija mogu uzrokovati seksualnu disfunkciju, poput otežanosti ili nemogućnosti doživljavanja orgazma ili ejakulacije, te nemogućnost postizanja erekcije. Poremećaj seksualne želje može biti i posljedica poremećaja rada štitne žlijezde, osobito kod starijih ljudi.

Ako se pronalazite u nekom od ovih redaka, nemojte biti prestrogi prema sebi. Napravite igru iz svega. Tijelo svakog od nas se razlikuje. Ne postoji “normalna” razina seksualne želje. Ali ako ste poput milijuna drugih kojima treba malo poticaja, probajte nešto od ovoga što smo naveli. Kao privremeno rješenje pojedite komadić čokolade.  Niste čuli? To je afrodizijak.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika