Desni bubreg – molim Vaše stručno mišljenje

Obraćam se da potražim smjernice i savjete u vezi sa svojim bubrežnim stanjem, s posebnim fokusom na moj desni bubreg, koji je trenutno moj jedini bubreg koji funkcionira. Dopustite mi da vam pružim opsežan pregled svoje situacije.

Dijagnosticirana mi je hidronefroza lijevog bubrega 4. stupnja, no on je ostao u tijelu i pomirio sam se s činjenicom da ne funkcionira. Shodno tome, moja briga je na mom desnom bubregu, koji sada snosi odgovornost za obavljanje svih funkcija bubrega, radeći s približno 90% kapaciteta.

U siječnju 2022. posjetio sam urologa koji je napravio ultrazvuk, magnetsku rezonancu (MRI) i dinamičku scintigrafiju. Urolog mi je rekao da je nakon ovih pretraga sve izgledalo “u redu”. Naime, nije bilo bubrežnih kamenaca, ali je moj desni bubreg pokazao kašnjenje u funkciji. Međutim, primjena kontrasta riješila je to kašnjenje i nisu pronađena začepljenja.

Nakon toga sam počeo osjećati čudne zvukove koji su dolazili iz mog desnog bubrega svaki put kad sam konzumirao tekućinu. Ti su zvukovi nalikovali ispiranju zahodske školjke i zvuku grmljavinske oluje. Uznemiren takvim razvojem događaja, potražio sam mišljenje još jednog urologa, koji je također proveo slične dijagnostičke postupke, uključujući i ultrazvučni pregled usmjeren na moj desni bubreg. Urolog me još jednom uvjerio da je sve normalno, isključivši postojanje bubrežnih kamenaca, a zastoj u radu pripisao mom desnom bubregu. Davanje kontrasta potvrdilo je njegovu normalnu funkcionalnost. Nadalje, krvni test je dao zadovoljavajuće rezultate.

U siječnju ove godine počeo sam osjećati peckanje u području oko desnog bubrega. Tražeći dodatno uvjeravanje, ponovno sam se obratio svom urologu, koji je napravio dodatni ultrazvučni pregled, koji je otkrio bubreg normalnog izgleda. Od tada je situacija ostala stabilna. Međutim, važno je naglasiti da povremeno doživljavam kratkotrajne epizode boli u živcima, posebno unutar bubrega. Ove epizode traju samo nekoliko sekundi prije nego što se povuku. Osim toga, povremeno osjećam trzanje u tom području, a ponekad imam osjećaj kao da koristim snagu bubrega dok dižem utege.

S obzirom na složenost moje situacije i uporne simptome koje osjećam, ponizno molim vaša vrijedna mišljenja i prijedloge. Otvoren sam za sve uvide ili alternativne perspektive koje možda imate dok nastojim pronaći definitivnije objašnjenje i potencijalna rješenja za svoje stanje.

Hvala vam što ste odvojili vrijeme da pročitate moju poruku i željno očekujem vaše odgovore.

6.6.2023

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Po svemu sudeći s Vašim desnim, jedinim funkcionalnim, bubregom je sve u redu. Tegobe koje povremeno osjećate dolaze iz lokomotornog sustava (sustav organa za kretanje), a ne urogenitalnog sustava.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika