E.coli

Poštovani,

Imam problema sa e.coli u mjehuru. Ako u mjehuru postoje najmanje količine e.coli, zanima me može li se to očitati u urinokulturi ili ce nalaz biti sterilan? Koja pretraga se može napraviti da sam 100% sigurna da nje više nema u mjehuru? lp

29.1.2021

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

100%-tne sigurnosti u medicini nema. Čak ni testovi na trudnoću nemaju takvu pouzdanost.
Dakle, urin ne mora nužno biti apsolutno sterilan niti se svaka infekcija treba liječiti, osobito ne antibiotikom. Bakteriološkom analizom se utvrđuje porast određene vrste bakterije na hranjivoj podlozi, a potom se mjeri količina bakterija. Tako npr. porast bakterije u količini 10 na treću CFU (Colony Forming Units) ne iziskuje liječenje osim u onih povećanog rizika (trudnice, dijabetičari, predoperacijska priprema …) – dovoljno je uzimati 2 litre tekućine dnevno. Manji porast, odnosni manja količina bakterija, se ne referira kao patološki nalaz. Ukoliko je porast količine bakterija 10 na petu (ili više) tada postoji dovoljna količina bakterija da se one spontano množe i ta količina apsolutno zahtijeva antibiotsko ciljano liječenje – obuzdavanje daljnjeg rasta i njihova množenja.
Nakon uklanjanja bakterija antibiotikom (i dodatnim pomoćnim mjerama), ili barem znatnog smanjenja njihova broja, potrebno je određeno vrijeme da se saniraju posljedice prouzročene upalnom reakcijom, a kroz to vrijeme ne treba očekivati da mokrenje bude potpuno bez ikakavih tegoba.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika