Izbor preparata za erektilnu disfunkciju

Poštovani.
Ja imam 65 godina i imam dijabetes. Koristim Prestilol 5/10 i Rytmonorm 150 mg x 1. Uzimam inzulin preko pumpice. Pojavila mi se ED (erektilna disfunkcija). Tu su mi predložili Viagre, etc. no to je otpalo zbog Prestilol 5/10 i Rytmonorm 150 mg x 1 kombinacije jer sve to ruši tlak, a kad ga ruši nastupa tahikardija, pa mi je rizik povećan. Ostali su tkz biljni preparati koje ću navesti. No oni nisu ispitani i ne idu pod lijekove nego su tretirani kao “pomagala” za ED.
Meni je tlak u stajanju 120/80 u sjedenju 110/70, prije 2 dana sam radio holter, imam 340 preskakanja na dan.

Što je za mene dobro i bezopasno što smijem uzeti, a što ne? Koji su liječnici stvarno pravi guru liječnici za ED u Zagrebu, a to znači da li stvarno rade kao specijalisti za ED i gdje, ako tamo trebam ići, ići ću, ali da to riješi moj problem, a ovako idem od vrata do vrata sa 100 savjeta od kojih u praksi na mene nije primjenjiv niti jedan.

Hvala velika unaprijed na Vašoj pomoći.

19.4.2021

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Specijalisti za ED ili, kako ih Vi nazivate, guru-doktori, su urolozi koji se bave andrologijom, a androloške ambulante u Zagrebu postoje u KBC Zagreb (“Rebro”) i KBC Sestre milosrdnice. Međutim, očekivati apsolutno bezopasno, a pritom posve sigurno i visoko učinkovito rješenje, naprosto nije realni očekivanje. “Guru-liječnici” nisu čudotvorci!

Nadalje, nemojte očekivati od liječnika da se nužno MORAJU razumjeti u sva svojstva lijekova koja Vi možete kupiti bez recepta. Hoćete li kupiti ili ne, i hoćete li kupljeno koristiti ili ne, to je Vaš izbor i njihov savjet za preparate u slobodnoj prodaji zaista nije neophodan. Liječnici trebaju poznavati indikacije i nuspojave lijekova za koje je neophodan njihov recept, odnosno pisana preporuka.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika