Karcinom prostate i preporučljive mogućnosti izlječenja – molim Vaše mišljenje

Poštovani,
S obzirom na nalaz biopsije i nalazom karcinoma (20%) u svim cilindrima, a u cilindru pod 12 (Gleasom zbroj 4+3, zahvaćeno 80%) , radi se o adenokarcinomu prostate koji prognostički prema WHO/ISUP klasifikacijski pripada gradus grupi lll. Sastavnicu 4 dijelom čine kribriformne žlijezde. Na više mjesta prisutna je
perineuralna invazija, kao i više žarišta PIN-HG.
Na nalazima MR i scintigrafiji kostiju nisu nađeni tragovi proširenja karcinoma. Ne osjećam nikakve tegobe i slučajno je kontrolom PSA (povećano sa 6,0 do 11,94 u posljednjih 5-7 godina) otkriveno sve navedeno. Koje su, po Vama, preporučljive mogućnosti izlječenja, odnosno metode praćenja/odstranjivanja/zračenja zaražene prostate ? Ima li protonsko zračenje veću prednost u odnosu na ostale vrste zračenja ?
Lijep pozdrav

25.7.2023

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Ne znam čak ni Vašu dob. Vrlo je teško, ovako dopisno, procijeniti indikaciju za najpogodniju vrstu liječenja. Druga je situacija ako vi odbijate i pomisao na kirurško liječenje, što bi bila prva preporuka osobito ako ste bez značajnijih komorbiditeta i mlađi od 70 godina.

Urologija je kirurška struka i za prednosti/nedostatke pojedinih vrsta zračenja potrebno je potati onkologa, specifičnije radioterapeuta.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika