Otac ima rak mokraćnog mjehura i predložena je cistektomija. Postoji li neki drugi oblik liječenja?

Poštovani,
prije mjesec dana ocu (62 godine) učinjen je TUR tm mjehura PHD pT2.
Doktori urolozi žele odmah napraviti cistoprostatectomiju.

Nalaze Vam pišemo ispod.
Prvo je rađena patologija, zatim UZV, potom CT i onda krv ponovo.

Patolohistološka dijagnoza (uzorka iz operacija 23.6.2022.):
1. Carcinoma urotheliale invasivum vesicae urinariae
2. Carcinoma urotheliale invasivum vesicae urinariae
POSTUPAK: TURM
HISTOLOŠKI TIP urotelni karcinom (prijelaznih stanica)
POVEZANE EPITELNE LEZIJE (WHO 2004/ISUP): nisu identificirane
HISTOLOŠKI GRADUS: UROTELNI KARCINOM (WHO 2004/ISUP) sa glandularnom diferencijacijom: visoki gradus
GRAĐA TUMORA: solidna i papilarna
PRIKLADNOST MATERIJALA ZA UTVRĐIVANJE INVAZIJE MUSKULARIS PROPRIE: prisutan, zahvaćen tumorom
LIMFO-VASKULARNA INVAZIJA: nije uočena
MIKROSKOPSKO ŠIRENJE TUMORA: tumor se širi u rahlo vezivo lamine proprije i zahvaća dio muskularis proprije
DODATNI PATOLOŠKI NALAZI: upala
DODATNE ANALIZE: CK7(+), CK20 (+), CK5/6 (-), CD44 (-), GATA3(+), p53 (+), Uroplakin se ne može interpretirati. HER2(+), p53 (+) Ki67 – visoki proliferacijski index
KOMENTARI: Imunohistemijski profil tumora je luminar-like podtip urotelnog karcinoma.

UZV orijent (19.7.2022.): oba bubrega bez zastoja.

CT TORAKSA, ABDOMENA I ZDJELICE (26.7.2022.):
Učinjeni su nativni i postkontrasni presjeci uz prethodnu markaciju crijevnih vijuga Gastrografinom.
Na presjecima kroz plućni parenhim vidljive su emfizematozne promjene plućnog parenhima s naglašenim intersticijskim crtežom posterobazalno desno te manjim ožiljnim promjenama po plućnome parenhimu obostrano bez uvjerljivih sekundarnih lezija.
Traheobronhalno stablo je primjerene širine, uredno razgranjeno.
Na presjecima u medijastinalnome prozoru nema znakova limfadenopatije, dok su ostale medijastinalne strukture urednog CT prikaza.
Jetra je primjerene veličine, urednih denziteta s više cista u jetrenom parenhimu, najveća promjera 13 mm, bez uvjerljivih drugih fokalnih žarišta i diletacije žučnih vodova.
Žučni mjehur, pankreas, slezena i nadbubrežne žlijezde su urednog CT prikaza.
Bubrezi su primjerenih dimenzija i debljine parenhima bez znakova litijaze.
U sinusu desnog bubrega naglašen je kanalni sustav bez diletacije čašica, naglašen je pijelon uz hipotoničan desni reter koji je u najširem dijelu promjera 11 mm bez detektabilnog endoluminalnog sadržaja.
Na lijevom bubregu parapijelička cista promjera 11 mm uz uredan izgled kanalnog sustava i lijevog uretera.
Mokraćni mjehur, prostata i vezicae seminales su bez detektabilnih patomorfoloških promjena.
Nema patološki uvećanih limfnih čvorova i slobodne tekućine u abdomenu i zdjelici.
Prikazane vijuge crijeva su bez vidljivih infiltrativno-stenozirajućih procesa.
ATS promjene abdominalne aorte i ilijačnih ogranaka.
Schmorlova hernija trupa TH8.
Anteropozicija trupa L4/5 za 8 mm.
Deg. promjene osteoartikularnog sustava svih regija u podlozi bez uvjerljivih znakova druge patološke koštane pregradnje.

NALAZ KRVI 20.7.2022.
KLINIČKA BIOKEMIJA
(S) Urea Rezultat: 4.5 mmol/L Ref. interval: 2.8-8.3
(S) Kreatinin Rezultat:94 Ref. interval: 59-104

Naručen je na citologiju 6.9.2022.

Postoji li neka druga mogućnost liječenja?
Nije nam jasno, zašto doktori žele odmah raditi tako radikalnu operaciju “vađenja svega”? Jasno nam da nalaz patologije kaže da je on invazivan, no ako je doktor rekao da su ga cijelog izvadili i nakon toga nalazi UZV; CT-a i krvi i mokraće su uredni, zašto onda ovako radikalna operacija?
Stoga Vas molimo, što hitniji odgovor postoji li alternativa?

S poštovanjem,

16.8.2022

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Detaljno ste prikazali sve dosadašnje nalaze Vašeg oca i radi se o raku mokraćnog mjehura. On je zahvatio mišićni sloj stjenke mjehura, ali nema znakova da se proširio igdje izvan mjehura (u regionalne limfne čvorove, udaljene metastaze itd.).

Cistoprostatektomija je kirurški način liječenja te bolesti u ovom stadiju (rano je otkriven!) koji jednako učinkovite alternative nema. Moguća je kemoterapija prije operacije (tzv. neoadjuvantna kemoth.), ali ona operaciju ne čini nepotrebnom. Sama radioterapija ili njezina kombinacija s kemoterapijom (u slučaju da bolesnik ne pristaje na predloženu operaciju) ne daju ni približno dobre rezultate kao radikalna kirurška terapija.

Kad ovakav tumor jednom zahvati mišićni sloj mjehura, on je time ušao u obilnu mrežu krvnih i limfnih žila čime je znatno olakšana mogućnost metastaziranja. Upravo zato ne možemo nikada tvrditi da je tumor u cijelosti odstranjen transuretralnom resekcijom (TUR) i potrebna je radikalna kirurška terapija. Neki centri preferiraju najprije cistektomiju (većinom takvu odluku preferiraju urolozi) dok onkolozi najčešće savjetuju najprije kemoterapiju, a operaciju (radikalnu cistoprostatektomiju) kao drugi akt liječenja.

Pri tome ne treba zaboraviti da se liječi čovjek (osoba), a ne sama bolest pa izbor terapije ovisi i o konstituciji bolesnika, pratećim bolestima, njegovim preferencijama kao i stavu operatera … Pored svega, potrebno je donijeti odluku i o tome kakvu vrstu urinarne derivacije će se učiniti. Drugim riječima, hoće li Vaš otac nakon operacije imati vrećicu za urin ili će se pokušati napraviti zamjenski mokraćni mjehur od crijeva (gdje bi mokrio na prirodni otvor). I jedna i druga vrsta derivacije imaju svoje prednosti i mane.

Savjetujem Vam da prijedlog odluke donese multidisciplinarni tim (MDT – uključuje urologe, onkologe, radiologe, patologe) u nekoj od zagrebačkih klinika (KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KB Sv.Duh).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Urologija

Poremećaji mokrenja

Općenite definicije stanovitih stanja znaju biti vrlo korisne u razumijevanju uzroka i manifestacija raznih bolesti i tegoba. Tako je i s mokrenjem. Premda ta je funkcija vrlo često, dok ne nastanu značajnije tegobe, ispod razine svijesti i obavlja se gotovo automatski pa ljudi na nju i ne obraćaju osobitu pozornost. Već tijekom razgovora s bolesnikom, […]

Urologija

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Urologija

Nalaz sedimenta urina – trebam li se zabrinuti?

Urologija

Komplicirane upalne promjene bubrega

Već smo, na ovim stranicama, pisali o apscesu bubrega kao eklatantnom primjeru gnojnog pijelonefritisa odnosno upalne, gnojne promjene bubrega. Takva stanja svakako spadaju u komplicirane infekcije mokraćnog sustava, odnosno bubrega, i nerijetko zahtijevaju kirurško (urološko) liječenje budući da sama konzervativna terapija antibioticima i suportivnim mjerama najčešće nije dovoljna. Situacije, odnosno bolesti bubrega, koje zahtijevaju kiruršku […]

Urologija

Možete li mi objasniti nalaz CT urografije?

Urologija

Oteklina skrotuma

Skrotum (mošnja) je kožna vreća unutar koje su smješteni testisi, a podijeljena je vezivnom pregradom – lat., septum scroti – na lijevi i desni hemiskortum. Tako je svaki testis smješten unutar svoje polovice skrotuma. Testisi su obavijeni ovojnicom (lat., tunica vaginalis) koja ima dva lista. Jedan omata sam testis, a drugi (kao izvrnuti prst rukavice) […]

Urologija

Potkovasti bubreg

Potkovasti bubreg (lat., ren arcuatus) je naziv za jednu od mogućih embrionalnih anomalija fuzije dvije, inače, razdvojene bubrežne mase odnosno dva bubrega. Drugim riječima, rano u fetalnom razdoblju (između četvrtog i osmog tjedna) dolazi do spajanja dvije bubrežne osnove. Tako nastaje potkovasti bubreg gdje dva bubrega čine jednu cjelinu koja je srasla donjim polovima bubrega […]

Urologija

Kamenci u prostati

Prostata je žlijezda s vanjskim izlučivanjem. Upravo suprotno od endokrinih žlijezda, poput štitne žlijezde, hipofize, pankreasa ili nadbubrežne žlijezde. Promatrajući u širem kontekstu, i bubreg je žlijezda s vanjskim izlučivanjem (egzokrina žlijezda), baš kao i npr. žlijezde slinovnice. Sve žlijezde s vanjskim izlučivanjem imaju tendenciju stvaranja kamenaca. Tako se kamenci mogu naći u bubregu (lat., […]