Prostata

Poštovani, imam 56 godina, prije mjesec dana tijekom upalnog procesa u krvi mi je pronađena vrijednost PSA 140. obavljen je pregčed prostate, te ultrazvuk i CT abdomena. nalazi UZ-a i CT-a su uredni. upućen sam na biopsiju prostate te trenutno čekam rezultate.
sve što sam na interetu našao o iznimno viskoj PSA vrijednosti upučuje na tumor prostate i to u uzmaklom stadiju koji uključuje metastaze.
postoji li mogućnost da uz ovako povišenu psa vrijednost bude rijeć o raku prostate u početnom stadiju koji ne uključuje metastaze.
hvala

15.4.2017

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

    Sve ovisi o tome kakvu upalu i ega ste imali u vrijeme vađenja PSA testa. Ako je PSA pretraga učinjena dok ste imali upalu mokraćnog sustava – krivo je učinjeno i vrlo je vjerojatno da je to razlog njegove vrlo visoke vrijednosti. Ako se pak radilo o upali nekog drugog sustava (npr. upala uha, viroza i sl.) treba vjerovati nalazu PSA.

    Međutim, koliko razaznajem iz Vašeg pitanja – biopsija prostate je već učinjena. Sada preostaje jedino pričekati nalaz analize tkiva (patohistološki nalaz) pa opet s nalazom k urologu ili se javite ovdje da dovršimo započetu dilemu.

 

Zdravo budi!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika