Prostata stadij dva

Molim Vas da mi odgovorite da li je kod karcinoma prostate koji je Gradus 2,Gleason (3+4),PSA 14.85 ,bez ikakvih simptoma bolesti potrebno prije operacije učiniti scintigrafiju kostiju? Ili se ona radi prema potrebi radi nakon operacije i nalaza koji ukazuje u kakvom je stadiju bolest? Hvala puno

2.11.2016

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Za posve cjelovit odgovor potrebno je znati i nešto o bolesniku. Naime, ukoliko je bolesnik privatljive dobi i općeg zdravstvenog stanja za radikalno liječenje, dakle ono koje nudi mogućnost izlječenja, a to su operacija ili zračenje, scintigrafija skeleta nije neophodna. Uz zloćudnost bolesti stupnjevanu kao Gleason gradus 2 i PSA 14,8 vjerojatnost koštanih metastaza (pozitivan nalaz scintigrafije) je iznimna rijetkost pa se ta pretraga ne radi u sklopu rutinske predoperacijske dijagnostike.

Ukoliko je pak bolesnik star (načelno iznad 70 g) ili ima prateće bolesti koje onemogućavaju radikalno kirurško liječenje i radioterapiju (zračenje) scintigrafija se može učiniti sa ciljem procjene početne proširenosti bolesti ne bi li se kasnije, tokom hormonskog liječenja (koje ne može bolest izliječiti nego samo usporiti njezino napredovanje) mogao pratiti tok bolest i samog liječenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika