Zatezanje u preponi

Poštovani,

imao sam hemospermiju i nakon posjete doktoru (koji je uradio UZV abdomena i nije radio nikakve nalaze nego se vodio više iskustveno) propisao mi je Levofloxacin 1×500 mg mjesec dana i nakon ispijene terapije stanje se nije popravilo.

Posjetio sam drugog urologa i nakon urađenih nalaza ( urin, UKx2, spermokultura, bris uretre, KKS, TPSA F/TPSA ) svi su bili uredni, samo je spermokultura pokazala prisustvo enterococcus faecalis.

Propisan mi je Nitrofurnaotin 3×100 mg mjesec dana prema antibiogramu nakon čega se hemospermia povukla skroz. Nakon 15-ak dana korištenja Levofloxacina počeo sam osjećati kao zatezanje u desnom testisu, pa sam nekad osjećao kao blagi bol u donjem dijelu stomaka (vše nelagodu nego bol), pa nekad sam osjećao nelagodu (kao pečenje) u preponama, a nekada u kukovima (kao kada kaiš previše stegnem). To nije bol nego više nelagoda, smetnja i ti simptomi se izmjenjuju povremeno.

Kada sam počeo piti Nitrofurnaotin, ti simptomi su se malo smanjili, ali nisu nestali i traju malo više od 2 mjeseca. Ljekar opšte prakse mi je rekao da sačekam još malo da nosim malo komotniju odjeću i da pratim stanje.

Interesuje me Vaše mišljenje, što bi moglo biti (može li biti posljedica Levofloxacina), da li bih mogao uradite neke nalaze i kom ljekaru specijalisti bih se mogao obratiti?

Hvala.

9.3.2020

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Poštovanje,

Levofloksacin je svakako ispravan i prvi izbor za Vaše tegobe odnosno hematospermiju. Iako, trebam reći i da se uzrok hematospermije gotovo  nikada ne utvrdi pouzdano. Kod Vas je vjerojatna upala, odnosno prisustvo Enterokoka u prostati ili sjemenim mjehurićima (vesicula seminalis) rezultiralo hematospermijom. Hematospermija najčešće spontano prestaje i ne mogu sa sigurnošću reći da je to posljedica uzimanja Nitrofurantoina.

Ove ostatne smetnje koje sada navodite su doista samo smetnje, a ne simptomi neke postojeće bolesti. Simptomi urološke bolesti su jaka bol (ne tek povremeni osjećaj nelagode, pritiska ili zatezanja), znatna oteklina i crvenilo, krvava mokraća, temperatura iznad 38C, intenzitetom značajno narušeno mokrenje ili nemogućnost mokrenja uz jaki nagon…

Slažem se s Vašim liječnikom opće prakse da ne bi trebalo žuriti nikakvom dodatnom specijalisti i na bilo kakve dodatne pretrage. Uzimajte svakako puno tekućine i po potrebi Ibuprofen od 600 mg. Ako se ipak odlučite konzultirati specijalistu savjetujem urologa i kirurga.

Pozdrav 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika