Zloćudna novotvorevina na testisu

Poštovani,
moj dečko ima 24 godine. Prije 3 tjedna dijagnosticiran mu je tumor desnog testisa. Nakon operacije uklonjen mu je testis i sada se oporavlja. Radio je magnetsku i ct pregled, krvnu sliku i urin i svi nalazi su uredni. Limfni čvorovi uredne su veličine i tumor nije nigdje metastazirao. Šavove je uklonio i još se čeka nalaz iz patologije da se utvrdi koji je tip tumora, a nalaz stiže za 2 tjedna. Njegov doktor rekao je kako je došao na knap, ali ipak na vrijeme. Naveo je da zbog toga što se tumor nije nigdje proširio, i zbog toga jer moj dečko nije imao kvržicu na testisu već je cijeli testis bio tvrđi od toga, da on misli da je to onaj blaži tip tumora koji ne zahtjeva kemoterapiju. Također je rekao da su mu izvadili tumor velik 2.5 cm i da se inače taj blaži oblik tumora i pojavi veći kao što je i u njegovom slučaju. Također je napomenuo da on može samo nagađati ali da nema druge nego čekati nalaz i otići kod unkologa. Osim čekanja 2 tjedna nemam druge nego obratiti se Vama za savjet može li se po ovim dosadašnjim nalazima ikako bar iskazati mišljenje da li je to onaj tip tumora koji ne treba zracenje ili pak treba. Mladi smo i još nemamo djece, u vezi smo skoro 4 godine, živimo skupa. Zanima me također kakve posljedice ostavlja kemoterapija (sterilnost?) i s obzirom da su mi sada plodni dani, možda zvuči ludo, ali da pokušamo da sada ostanem trudna, ako uspije. Molim Vas za privatnost mog pitanja i oprostite na malo podužem pitanju. Hvala Vam od srca na odgovoru i srdačan pozdrav!

30.6.2017

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Bez histološke analize tumora, dakle bez nalaza patologa, ne može se planirati daljnji korak u liječenju. Svakako savjetujem pohraniti ejakulat (krioprezervacija sjemena/sperme) jer još ne znamo hoće li biti potrebno zračenje i u kolikoj dozi ili kemoterapija i u kolikoj dozi te u kolikoj mjeri provedenno liječenje može oštetiti oplodnu sposobnost Vašeg mladića. To se može učiniti u Zagrebu, Petrova ulica, Klinika za ženske bolesti.

Navodite da CT nije pokazao povećanja limfnih čvorova ali niste mi napisali ništa o markerima (beta-HCG, AFP i LDH) prije i nakon operacije. Inače, muškarac s jednim normalnim zdravim testisom ima istu oplodnu sposobnost kao i s oba! Iskoristite plodne dane ali budite s njim “poštedni” da sad, rano postoperativno, ne dobije kilu na mjestu reza!

Zdravo budi! (za diskreciju ne brinite – postoji čitav kompjutorski sustav koji to osigurava)

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika