Savjeti za ublažavanje tegoba s hemoroidima

Poštovanje zanima me kakvu prehranu preporučujete ljudima sa različitim dijagnozama želuca te problema sa hemoroidima. Mogu i nalaze poslati u prilogu ukoliko mi možete pomoći, hvala

2.6.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Čimbenici koji povećavaju mogućnost pojave hemoroida su pretilost, zatvor, naprezanje pri pražnjenju crijeva, kronični proljev, trudnoća i podizanje teških tereta.

Specifične simptome hemoroida teško je zanemariti. Osjetljivo područje anusa intenzivno svrbi, a moguća je i pojava žarenja i boli različitog intenziteta. Pojava svijetle krvi i sluzi na stolici, simptom je koji obično ozbiljno zabrinjava oboljele osobito ako krvarenje prati osjet čvorića unutar i oko analnog otvora. Iako nimalo ugodni, u zdravstvenom smislu ne predstavljaju veliku opasnost, osim što učestalo i dugotrajno krvarenje može uzrokovati anemiju zbog gubitka željeza.

Najbolji pristup borbe protiv hemoroida je prevencija njihovog nastanka. Pri tome je, uz izbjegavanje dizanja teškog tereta i dugotrajnog sjedenja ili stajanja, pravilna prehrana najučinkovitiji saveznik. Svakako organizmu valja osigurati dovoljno prehrambenih vlakana unosom obilja integralnih žitarica, voća i povrća. Prehrambena vlakna, naime, imaju sposobnost upijanja vode i bubrenja čime se povećava volumen stolice olakšavajući pražnjenje crijeva. Posljedično, smanjuje se tlak u crijevima, koji kada je povišen pogoduje nastanku hemoroida.
Redovitosti defekacije pridonosi i adekvatan unos tekućine, stoga je pijenje najmanje osam čaša vode i biljnih čajeva dnevno temelj prevencije nastanka hemoroida. Dodatno, voće bogato flavonoidima poput bobičastog voća je neprocjenjivo u borbi protiv hemoroida, budući da obiluje bioflavonoidima koji jačaju vene i time umanjuju nabreknutost krvnih žila.
Uz brigu o prehrani, neophodna je i redovita higijena.

Primjena u praksi
Slijedi nekoliko prehrambenih savjeta koji nisi samo korisni u prevenciji nastanka, već omogućuju i brži oporavak od hemoroida:
• Neka mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke i cjelovite žitarice čine sastavni dio vašeg jelovnika budući da obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima
• Svakog dana konzumirajte pet ili više serviranja voća i povrća
• Pijte svaki dan obilje vode, bez obzira osjećate li žeđ ili ne
• Ukoliko hemoroidi krvare posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potraži dodatak prehrani koji osigurava željezo
• Izbjegavajte „okidajuće“ namirnice u nastanku hemoroida poput crvenog mesa, mesnih prerađevina, procesiranih proizvoda i čokolade.
• Izbjegavajte kavu i alkohol (posebice crno vino)
• Svaki dan pojedite barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako obrok sadrži i juhu
• Agresivni začini poput papra ili crvene paprike mogu pogoršati stanje, stoga ih je poželjno izbjegavati
• Svakodnevna umjerena tjelovježba dobar je put ka životu bez hemoroida

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]