Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Poštovana, imam 37 godina te sam pri kraju petogodišnjeg liječenja nakon dijagnoze Ca dojke (obzirom na terapiju, bila sam 5 godina u menopauzi). Imate li savjet bih li trebala neke namirnice posebno izbjegavati/koristiti, koristiti neke suplemente ili? Koristim D-vital ampule, a saznala sam da imam i manjak b vitamina.
Zahvaljujem

10.2.2025

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Zdravo i uravnoteženo se hraniti važno je za sve nas, a posebno kada je pitanju dijagnoza maligne bolesti, kao što je karcinom dojke. Odgovarajuća prehrana pomoći će oporavku organizma nakon liječenja, održati adekvatnu tjelesnu masu te očuvati snagu i masu mišića.

Koje namirnice imaju prednost?

Poželjno je da tijekom i nakon liječenja karcinoma u prehrani svakodnevno budu zastupljene različite namirnice iz svih četiriju glavnih skupina:

  • Voće i povrće

Raznobojno voće i povrće obiluje biljnim spojevima, fitotvarima, a posebno nam je interesantno povrće iz skupine kupusnjača, poput brokule, cvjetače, kelja i prokulica. Pokušajte svaki dan pojesti barem pet serviranja voća i povrća.

  • Cjelovite žitarice

Zobena kaša za doručak, kruh od punog zrna, kuhani proso, heljda ili kvinoja te druge cjelovite žitarice odličan su izvor prehrambenih vlakana. Adekvatan unos vlakana pomoći se spriječiti pojavu konstipacije koja se može javiti kao nuspojava nekih od terapija maligne bolesti.

  • Mahunarke

Mahunarke poput leće, graška, graha i slanutka odlikuje visok sadržaj proteina te su siromašne mastima.

  • Izvori proteina

Birajte kvalitetne izvore proteina kao što su meso peradi, bijela i plava riba, mahunarke te orašasti plodovi.

Koje namirnice je poželjno ograničiti?

Pravilno se hraniti ne znači da biste se u potpunosti trebali odreći namirnica u kojima uživate, a koje se ne smatraju toliko kvalitetnima i poželjnima u svakodnevnoj prehrani. Međutim, stručnjaci se slažu kako bi u prehrani trebalo ograničiti sljedeće:

  • Meso i mliječni proizvodi s visokim udjelom masti – ove namirnice obiluju nepoželjnim zasićenim mastima. Stoga ograničite unos crvenog mesa i visokomasnih mliječnih proizvoda.
  • Alkohol – vino, pivo i žestoka alkoholna pića općenito se ne preporučuju oboljelima od karcinoma dojke, a ujedno mogu ulaziti u interakcije s lijekovima koje uzimate.
  • Izvori jednostavnih šećera – slatkiši, keksi, kolači i zaslađeni napitci.
  • Nedovoljno termički obrađena hrana – liječenje maligne bolesti može utjecati na smanjenje razine bijelih krvnih stanica. Bez adekvatnog broja ovih važnih imunosnih stanica, organizam je podložniji infekcijama. Stoga tijekom liječenja pokušajte izbjeći konzumaciju sirove hrane poput sushija, a meso, ribu, jaja i perad pripremajte na sigurnim temperaturama.

 

Korisni savjeti kako olakšati nuspojave liječenja

Mučnina, povraćanje, proljev i konstipacija te suhoća usta česte su nuspojave liječenja karcinoma dojke. Donosimo  korisne savjete koji će vam olakšati ova neugodna stanja, a samim time i poboljšati kvalitetu života.

Konzumirajte više manjih obroka

Mučnina, nadutost i konstipacija nerijetko otežavaju konzumaciju preporučena tri glavna obroka. Kako biste ipak postigli preporučeni dnevni unos energije, podijelite obroke u danu na pet do šest manjih obroka.

Ne zaboravite na unos tekućine

Nuspojave liječenja poput povraćanja i proljeva mogu dovesti do dehidracije. Pokušajte svakodnevno konzumirati barem dvije do tri litre tekućine u obliku vode, čaja ili voćnog soka. Osjećate li mučninu, od pomoći mogu biti biljni čajevi s đumbirom i mentom.

Ako imate bolove u području usne šupljine koji otežavaju konzumaciju krute hrane, birajte guste smoothiese ili enteralne pripravke koji će vam osigurati unos prijeko potrebne energije i hranjivih tvari.

Budite oprezni s novim režimima prehrane

Ako ste pretraživali razne internetske stranice u potrazi za dodatnim informacijama o karcinomu dojke, vjerojatno ste naišli na različite sadržaje u kojima se ističu tvrdnje kako određeni načini prehrane mogu pomoći izlječenju malignih bolesti. Budite oprezni kod takvih pretjeranih tvrdnji jer svaki oblik ekstrema u prehrani može biti opasan.

Ketogena dijeta je način prehrane kojeg karakterizira izuzetno ograničavanje ugljikohidrata u prehrani kako bi se tijelo dovelo u stanje ketoze i potaknulo da kao izvor energije koristi rezerve masti. Iako je nekoliko znanstvenih studija pokazalo obećavajuće rezultate ketogene dijete kod određenih vrsta malignih bolesti, kao što je glioblastom, ne postoje dokazi da je ovaj oblik prehrane koristan kod karcinoma dojke.

Prije bilo kakve promjene načina prehrane, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom i nutricionistom.

I kuhinjski pribor je važan

Kemoterapija može uzrokovati i promjene u osjetu okusa zbog čega vam hrana koju uobičajeno konzumirate odjednom može postati blaga i neukusna. U tom slučaju pomoći može dodatak začina i svježeg začinskog bilja tijekom pripreme hrane koji će dodatno oplemeniti okus jela.

Osim toga, određene vrste kemoterapije za posljedicu mogu imati pojavu tzv. metalnog okusa u ustima. Kako biste smanjili takav osjećaj, koristite plastični pribor za jelo, a pomoći može i upotreba staklenog i keramičkog posuđa tijekom pripreme hrane.

 

Uloga vitamina D

Oboljeli od malignih bolesti u povećanom su riziku od nedostatka vitamina D, a to se obilježje ujedno veže uz mišićnu slabost, muskuloskeletnu bol te povećan rizik od fraktura. Stoga se određivanje koncentracije vitamina D u krvi i nadoknada u slučaju nedostatka vitamina D smatraju potencijalno korisnim strategijama u ovoj skupini bolesnika.

Pacijentice u menopauzi s ranim hormonski ovisnim rakom dojke koje primaju adjuvantnu hormonsku terapiju s aromataznim inhibitorima imaju visok rizik od nastanka osteoporoze, te se učestalo bilježe niske vrijednosti vitamina D u ovih žena. Aromatazni inhibitori su lijekovi koji se koriste kao adjuvantna terapija u liječenju karcinoma dojke kod žena koje su u menopauzi i boluju od karcinoma dojke s pozitivnim hormonskim receptorima (ER+). Ovi lijekovi smanjuju razinu estrogena koja se stvara nakon menopauze. Najčešće se uzimaju 5 godina, te dodatno štite ženu još 5 godina. Aromatazni inhibitori mogu imati i nuspojave, poglavito artralgije (bolove u zglobovima) i općenito negativan utjecaj na koštano zdravlje te se brojni stručnjaci slažu kako je nadomjesna primjena vitamina D3 i kalcija u ovoj skupini od velike važnosti.

Prema smjernicama Europskog onkološkog društva svim pacijentima koji su pod terapijom koja negativno utječe na koštano zdravlje (ovarijska supresija/ablacija, aromatazni inhibitori, androgena deprivacijska terapija) savjetuje se uzimati hranu bogatu kalcijem, umjerena tjelovježba i unos 1000 – 2000 IJ vitamina D svaki dan.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Gljivice na noktima

Kvržica na prstu – što mi je činiti dalje?

Pluća

Egzacerbacija astme

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaAstma je kronična (dugotrajna) bolest dišnog sustava koja uzrokuje otežano disanje zbog suženja i upale dišnih putova u plućima. Ljudi koji boluju od astme često osjećaju zaduhu, stezanje u prsima, kašalj i piskanje pri disanju. Ti se simptomi mogu pojaviti povremeno, a ponekad se i pogoršaju – osobito tijekom noći, rano ujutro, pri naporu ili […]

Depresija

Esketamin u liječenju depresije otporne na liječenje

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovo istraživanje pokazuje kako je esketamin u kombinaciji s inhibitorom ponovne pohrane serotonina (SSRI) i noradrenalina (SNRI) za depresiju otpornu na liječenje (TRD) bio je povezan sa značajno nižim stopama nekoliko štetnih ishoda u odnosu na esketamin uz selektivni inhibitor ponovne pohrane serotonina (SSRI). Prethodna istraživanja pokazala su da je esketamin u kombinaciji s bilo […]

Pretjerana pospanost

Pretjerana pospanost – ozbiljan zdravstveni problem

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovoobjavljeni stav Američke akademije za medicinu spavanja (AASM) ističe pospanost kao ključni simptom poremećaja spavanja i budnosti te niza psihijatrijskih i neuroloških poremećaja stoga se smatra kako je procjena i liječenje pospanosti kod pacijenata od velike važnosti. Izjava je objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine. Pretjerana pospanost ima dalekosežne učinke na zdravlje. Ona predstavlja […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]