Urosepsa

Sama riječ sepsa priziva vrlo ozbiljne konotacije i, s pravom, označava stanje koje vrlo ozbiljno ugrožava zdravlje pa katkad može biti i pogibeljna.

Sama riječ sepsa priziva vrlo ozbiljne konotacije i, s pravom, označava stanje koje vrlo ozbiljno ugrožava zdravlje pa katkad može biti i pogibeljna. Prije dvadesetak godina dijagnoza sepsa (lat., sepsis) je gotovo redovito označavala sanje osnovne bolesti koje ugrožava život. Danas to više nije uvijek tako ozbiljno stanje i to iz jednostavnog razloga – dijagnoza sepse se u novije vrijeme postavlja u ranijim fazama bolesti, dakle, češće nego ranije. To nije zato jer je bolest češća nego se prije 15 – 20 godina s postavljanjem (proglašavanjem septičkog stanja) dijagnoze (proglašavanjem sepse) čekalo da se razviju svi uvjerljivi klinički znaci sepse.

Danas se radna dijagnoza sepse, odnosno sumnja na septično stanje, postavlja već pri postojanju prvih znakova a to je tzv. tipična septična krivulja temperature. Radi se visokoj tjelesnoj temperaturi, preko 38°C, koja se obično naglo pojavljuje u popodnevnim ili večernjim satima da bi nakon toga (upotrebom lijekova za snižavanje temperature ili bez njih) pala na normalne vrijednosti. Pad temperature se obično dešava tokom noći ili pred jutro da bi se slijedećeg dana, obično opet predvečer, javio novi skok visoke temperature. Obično je takvo stanje naglog porasta tjelesne temperature praćeno i neugodnim osjećajem zimice te katkad i tresavicom, a pad temperature obilnim znojenjem.

Sama riječ urosepsa upućuje da je uzrok septičnog stanja u mokraćnom sustavu. Znaci sepse su jedinstveni i ne razlikuju urosepsu od septičnog stanja drugog uzroka pa se o urosepsi može govoriti tek kad smo se dijagnostičkim metodama uvjerili da zaista uzrok i jest u mokraćnom sustavu. Najčešće je urološki uzrok sepse neki oblik mokraćnih kamenaca, a znatno rjeđe maligne bolesti koje dovode do opstrukcije normalnog toka urina unutar mokraćnog sustava.

Bilo bi krivo preplašiti se svake slične temperature koje odgovara gornjem opisu i odmah takvo stanje proglasiti sepsom – krivo razmišljanje te neutemeljeno i štetno paničarenje! Ako se takve temperature ponavljaju dva – tri dana onda svakako trebate liječnika, a ne odmah stanje nazivati sepsom. Naime, dijagnoza sepse je utemeljena i definitivno se postavlja tek kada postoji i njezin „krunski dokaz“, a to je nalaz bakterija u krvi odnosno pozitivan nalaz hemokulture. Klinički se razvijeno stanje sepse manifestira znatnim povišenjem temperature, ubrzanjem srčanog ritma, otežanim i površnim disanjem, zimicom i tresavicama, znojenjem, padom krvnog tlaka, nastankom crvenkastog osipa kao posljedicom krvarenja u koži i općim slabljenjem drugih vitalnih znakova. Tada je to već stanje opasno po život.

Na kraju – „septična temperatura“ je samo prvi znak moguće sepse ali ona nikako ne znači da zaista sepsa (prodor bakterija u krv) i postoji. Pa ipak, opisane temperature koje se svakodnevno ponavljaju kroz dva - tri dana ili više svakako zahtijevaju pozornost liječnika.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 1)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)