Koža, kolagen i silicij

Silicij se ubraja u minerale u tragovima i naše tijelo ga ne može proizvesti već ga unosimo hranom ili u dodacima prehrani.

U hrani ga možemo pronaći najviše u cjelovitim žitaricama (zob, ječam i smeđa riža), mahunarkama (zelene mahune, grašak, grah, soja), krastavcu, papriki, zelenoj salati, rotkvici, repi, celeru, rajčici, bademu, grožđu, jabuci, naranči. Možemo ga naći u nekoliko oblika dodataka prehrani, a vrlo je dobar u obliku kolin-stabilne ortosilicijeve kiseline (ch-OSA).

Silicij se naziva i anti-age mineral jer potiče stvaranje kolagena. Utječe na gipkost mišića, održava kosti čvrstima i zube zdravima i smanjuje rizik razvoja osteoporoze i artritisa. Poboljšava elastičnost krvnih žila, tako štiti od kardiovaskularnih bolesti te čuva zdravlje dišnog sustava.

Time što potiče proizvodnju kolagena zadužen za zdravlje i jačinu noktiju i kose i elastičnost i mladolikost kože. Gubitak kolagena počinje u dobi od 21. godine života, a smatra se da se količina kolagena i elastina smanjuje za 1-1,5% svake godine. U menopauzi je to ubrzanije jer smanjena razina estrogena uzrokuje, u prvih pet godina nakon menopauze, smanjenje kolagena za 6% godišnje. Osim menopauze, vanjski čimbenik kao što je sunce, jedan je od glavnih gubitaka kolagena u koži, a od unutarnjih čimbenika je pušenje, stres i nepravilna i neuravnotežena prehrana. Radi gubitka kolagena koža može izgubiti i do 80% svoje debljine pa je ona tanka suha i naborana. No to se može očitovati i na krhkosti kose, lomljivosti noktiju kao na smanjenju mineralne gustoće kostiju i njihovoj lomljivosti.

Stvaranje kolagena događa se u fibroblastima u nekoliko složenih kaskadnih reakcija za što su potrebni određeni enzimi. Tri su enzima s bitom ulogom u ovom procesu sinteze, a to su: ornitin aminotransferaza za proizvodnju prolina iz ornitina, prolin hidroksilaza za pretvorbu prolina u hidroksiprolin u peptidima kolagena i lizil oksidaza za umrežavanje molekula prokolagena što rezultira zrelim vlaknima kolagena. Za posrednu ili neposrednu stimulaciju ovih enzima i njihov rad potreban je silicij i time se vidi da je jako bitan za stvaranje kolagena. Kako bi on bio visoko bioraspoloživ bitan je i njegov kemijski oblik, pa se zna da je u usporedbi s fitolitičkim i koloidnim silicijem bolja apsorpcija kolin-stabilne ortosilicijeve kiseline (ch-OSA). Ispitivanja ukazuju da je bioraspoloživost ch-OSA 226% viša u odnosu na placebo i 165% viša nego u drugih silikata jer kolin iz ch-OSA djeluje kao prijenosnik ortosilicijeve kiseline i doprinosi boljem unosu silicija u stanice.

Osim što je vrlo bitan za rad enzima u stvaranju kolagena, kolin iz ch-OSA štiti kolagen od razaranja i djelovanja homocisteina. U procesu propadanja kolagena bitna je aminokiselina homocistein. Ona se prirodno stvara u ljuskom tijelu, a povišena razina koja je uzrokovana sunčanjem, starenjem i hormonima može razgraditi kolagen i time imati posljedice za ljudsko zdravlje. Kolin iz kolin-OSA molekule smanjuje razinu homocisteina donacijom metilne grupe homocisteinu uz pomoć enzima betain homocistein metiltransferaze. Ovaj enzima neutralizira homocistein i pretvara ga u metionin.

Dodatak prehrani koji sadrže silicij preporučuju se kod kože koja gubi elastičnost, sjaj s izraženim borama, kod opuštene kože i svakako u pušača. Osobe koje imaju stanjenu i oštećenu kosu koja je tanka i lomljiva preparati sa silicijem povećavaju stvaranje keratina te vlas postaje glatka i sjajna. U tankih i slabih noktiju koji se listaju i pucaju preparati sa silicijem povećavaju stvaranje keratina i time se smanjuje krhkost noktiju.

Svime navedenim može se zaključiti zašto se silicij naziva anti age mineralom i koliko je važna njegova uloga u očuvanju i sintezi novog kolagena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika