Laktobionska kiselina i koža

Laktobionska kiselina djeluje umirujuće, umanjuje vidljivost bora i finih linija te hidratizira i ima slično djelovanje kao AHA kiseline uz protuupalna svojstva.

Laktobionska kiselina je sve popularnija kiselina koja se primjenjuje u kozmetici kao aktivna tvar, ali i u kemijskim medicinskim pilinzima. Laktobionska kiselina je šećerna kiselina, disaharid nastao iz glukonske kiseline i galaktoze. Može nastati oksidacijom laktoze.Ubraja se u polihidroksikiseline -PHA (poly hydroxi acid) koje su slične AHA kiselinama ali su veće molekularne građe. Molekule od kojih su sačinjene PHA kiseline su veće, što znači da ne mogu penetrirati toliko duboko u kožu kao AHA i BHA kiseline, pa time ne uzrokuju iritaciju, crvenilo i vidljivo ljuskanje kože. Osim laktobionske kiseline u PHA kiseline ubraja se i glukonolakton koji se također primjenjuje u kozmetičkim proizvodima jer popravlja nejednačen pigment u koži, djeluje na veličinu pora i poveća vlažnost kože. Različite kiseline stoljećima su našle svoje mjesto u dermatologiji, pa je uobičaje na podjela na tri velike grupe kao što su AHA kiseline( glikolna,mliječna, octena, bademova, limunska), BHA kiselina ( salicilna) te posljednja skupina PHA kiseline (laktobionska i glukozaminoglukan). PHAkiseline nježno uklanjaju površinske stanice kože bez iritacije pa su ljekovite za kožu s rozaceom i atopijskim dermatitisom. Sprečavaju starenje kože koje nastaje uslijed djelovanja slobodnih radikala nastalih djelovanjem okoline i sunčevim zrakama pa se smatra da imaju i fotoprotekvino djelovanje.

Laktobionska kiselina djeluje umirujuće, umanjuje vidljivost bora i finih linija te hidratizira i ima slično djelovanje kao AHA kiseline uz protuupalna svojstva. Galaktoza je tip šećera koji pronalazimo u mliječnim proizvodima, šećernoj repi, sluzi i prirodnim gumama poput kaučuka. Manje je slatka od glukoze, a na kožu djeluje umirujuće i poboljšava zacjeljivanje rana. Laktobionska kiselina je snažan antioksidans s higroskopnim svojstvima koja snažno privlači i veže vodu, što rezultira izvrsnom hidratacijomkože. Polihidroksi kiseline , glukonolakton i laktobionska kiselina ugodne su za sve tipove kože pa i za one najosjetljivije a ljekovite su i za kronične kožne bolesti kao što su rozacea , atopijski d ermatitis,akne, i seboroični dermatitis. Laktobionska kiselina ima snažna regenerirajuća svojstva, ali je i nevjerojatno nježna kiselina koja umiruje iritaciju, crvenilo, upalu, a jača hidrolipidnu barijeru. Zbog svoje strukture je jak ovlaživač. Može vezati izadržavati ogromne količine vode, slično kao i hijaluronska kiselina.

 U odnosu prema tradiocionalnim kiselinama ne izaziva iritacije i crvenilo a zahvaljujući molekuli galaktoze ima umirujuća i protuupalna djelovanja. Preporučuje se nakon dermoestetskih tretmana (kemijski piling, laserskaterapija, mezoterapija iglom) jer ubrzava zacjeljivanje kože i smiruje sve upale.Uz to, podupire kožu tijekom i nakon tretmana retinoidima ili steroidima. Kao rezultat toga, nuspojave lijekova su smanjene. Dok ga upija, kožu ne iritiraju subjektivni osjećaji poput svrbeža ili crvenila.
Laktobionska kiselina regenerira kožu pa je izrazito ljekovita u prirpavcima za kožu sklonu upalnom odgovoru kao što je rozacea, seboroični dermatitis i akne.Piling kože s laktobionskom kiselinom može se raditi tijekom cijele godine kao i primjena kozmetičkih proizvoda koji su sadrže. Piling kože s laktobionskom kiselinom ne zahtijeva neutralizaciju i izrazito je podnošljiv za sve tipove kože. Može se raditi tijekom cijele godine , no bitno je tijekom dana koristiti kreme sa visokim zašitnim fktorom.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika