Piling kože s mliječnom kiselinom

O djelovanju mlijeka i kiseline iz mlijeka na kožu zna se tisućama godina, pa se uvijek navodi kao primjer Kleopatra koja se je kupala u mlijeku.

O djelovanju mlijeka i kiseline iz mlijeka na kožu zna se  tisućama godina, pa se uvijek navodi kao primjer Kleopatra koja se je kupala u mlijeku. Mliječna kiselina, dobiva se iz mlijeka i zaslužna je za kiselost u jogurtima i kiselom mlijeku. Pripada grupi AHA kiselina, uz glikolnu i citričnu, i topiva je u vodi. Za razliku od drugih kiselina iz AHA skupine, mliječna kiselina djeluje na površini kože te je stoga nježnija i ne uzrokuje isušivanje kože u dubljim slojevima. Uz glikolnu kiselinu, mliječna kiselina smatra se izrazito kvalitetnom i pogodnom za široku uporabu u kozmetici. Mliječna kiselina nalazi se u brojnim proizvodima za njegu kože zbog svojeg omekšavajućeg djelovanja, a pogodna je za njegu osjetljive i suhe kože. Mliječna kiselina ima mnogobrojne dobrobiti za kožu jer omekšava kožu, ujednačava ten i posvijetljuje  pigmentacijske mrlje.Pogodna je za uporabu na suhoj i osjetljivoj koži lica ali i tijela, sprječava pojavu prvih bora i sitnih nepravilnosti. uklanja površinski sloj odumrlih stanica i potiče proizvodnju kolagena.Mliječna kiselina  vrlo je čest sastojak različitih kozmetičkih proizvoda pa se može naći u gelovima za čišćenje lica, kremama, maskama, losionima za tijelo i dr.

Kemijski piling s mliječnom ili laktičnom kiselinom primjenjuje se u  dermatološkim ordinacijama i jedan je od vrlo omiljenih pilinga.Ovaj piling može izblijediti ožiljke i mrlje od akni i spriječiti oštećenja od pretjeranog izlaganja suncu. Do pojave ovog pilinga  bio je nazamisliv piling nježne, osjetljive, tanke i dehidrirane kože sa finim, sitnim borama. Danas se piling s mliječnom kiselinom provodi  baš kod ovakovog problema na koži. Do osvježenja i blistavosti kože dovodi radi svojeg djelovanja na smanjenje solarnog oštećenja, poboljšanje teksture, aktivacija kolagena i elastina, Time se postiže bolja hidratacija uz smanjeni gubitak vode kroz kožnu barijeru i povećanje ceramida u gornjim slojevima kože. Laktična kiselina djeluje tako da uklanja površinski sloj kože  i ubraja se u površinske pilinge kože  jer prekida veze između korneocita i smanjuje zadebljanje  stratum corneum. Ona stimulira stvaranje novog kolagena i glokozaminoglikana Izvrsna je za tretiranje hiperpigmnetacija, starenja kože s izraženim borama i pigmentacijama, te za suhu, osjetljivu i tanku kožu. Ne preporučuje se osobama koje imaju psorijazu, dermatitise,autoimune bolesti, otvorene rane na koži, infekcije kože, trudnicama, dojiljama,osobama s autoimunim bolestima.

Piling se ne radi izrazito tamnoputimm osobama. Mliječna kiselina koja se primjenjuje u kemijskom pilingu je u koncentraciji od 30 – 50%..Ona ima  prirodan učinak hidratacije kože. Piling se radi u razmacima od dva  tjedna i potrebno je napraviti  barem nekoliko piligna (do šest postupaka)  te ponoviti za šest mjeseci. Piling se izvodi tako da se najprije koža očistiti  mlijekom i losionom i ukloni sva šminka. Madeži na licu, te osjetljivi dijelovi kao što  su rub usnica i očni kut namažu se zaštitnim kremama ili vazelinom. Potom se piling  koji je u tekućem obliku nanosi na lice kistom- uobičajeno  se prvo nanosi na čelo, a potom na ostale dijelove lica. Može se primjenjivati i na vrat. Na koži lica piling može biti najdulje do sedam minuta, a na vratu jedna minuta- potom se piling ispere vodom, te potom slijedi sprej za neutralizaciju. Nakon prilinga koža se mora strogo štiti od sunca i to s krememama sa visokim zaštitnim faktorom, kapama, šeširima i sunčanim naočalima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika