Annatto i primjena u kozmetologiji i dermatologiji

Priroda je velika riznica ljekovitih sastojaka za kožu, a jedan od njih je i annatto. Annatto je malena sjemenka narančasto-crvene boje koja je plod zimzelenog drveta. Ovo drvo naziva se i Roucou, Achioti, Achuete i autohtono raste u Južnoj Americi. Raste i širom Centralne Amerike, u Karibima te dijelovima Azije. Brazil i Filipini glavni su proizvođači annatta.

Maleno drvo je vrlo bogato plodom, pa može dati i do 270 kg sjemenki. Indijanci su annatto sjemenke koristili za zaštitu od sunca, uboda insekata i kao boja za kožu i kosu. Maje su cijenile annatto kao začin i sredstvo za bojanje, a koristio se i kao sredstvo plaćanja. Žene s Marquesa zdrobljene su sjemenke miješale s kokosovim uljem i koristile za bojanje kože tijekom različitih ceremonija, a slikar Gaugin ga je koristio kao boju za svoja djela. Danas se boja iz sjemenki anatto koristi kao bojilo za maslac, sir, dimljenu ribu te u kozmetici.

Annatto je narančasto-crveni začin i prehrambena boja dobivena od sjemenki stabla Achiote (Bixa orellana). Često se koristi za dodavanje žute ili narančaste boje hrani, ali ponekad i za okus i aromu. Boja annatta dolazi od raznih karotenoidnih pigmenata, uglavnom biksina i norbiksina, koji se nalaze u crvenkastoj voštanoj ovojnici sjemenki. Annatto sadrži aminokiseline, kalcij, željezo i fosfor, kao i vitamine B-2 i B-3. Također sadrže beta-karoten i vitamin C, koji su snažni antioksidansi koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica i DNK izazvanih slobodnim radikalima.Sadrži fitokemikalije cijanidin, elaginsku kiselinu, salicilnu kiselinu, saponine i tanine.

Sjemenke annatta bogate su antioksidativnim spojevima, pogotovo antioksidansima koji pogoduju zdravlju kože, što je jedan od razloga zašto se često dodaje kozmetičkim proizvodima. Annatto pasta u prahu nanesena na kožu pomaže u borbi protiv bora, oštećenja od sunca i drugih znakova starenja, dok konzumacija sjemenki pruža slične dobrobiti iznutra prema van. Ekstrakt sjemenki annatta bogat je antioksidansima kao što su karotenoidi, tokotrienoli i tokoferoli. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, a to su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati prerano starenje, bore i fine linije.

Ulje koje se ekstrahira iz sjemenki vrlo je bogato beta-karotenom te ga ima stotinu puta više od mrkve, djeluje na strukturu kose i pogoduje njenom rastu. Značajno smanjuje stanična oštećenja uzrokovana UV zrakama i sprječava starenje. Sadrži prirodni spoj zvan biksin, za koji je dokazano da štiti kožu od štetnih učinaka UV zračenja. UV zračenje može oštetiti kožu, dovesti do opeklina od sunca, tamnih mrlja i povećanog rizika od raka kože. Ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smirivanju kože. Može biti osobito korisno za osobe s osjetljivom kožom ili kožom sklonom aknama.

Ekstrakt sjemenki annatta imai hidratantna svojstva koja mogu zadržati vlagu u koži i spriječiti suhoću. Može biti osobito korisno za osobe sa suhom ili zrelom kožom. Dokazano je da ekstrakt sjemenki annatta ima posvjetljujuća svojstva, što može smanjiti hiperpigmentacijena koži i ujednačiti boju kože. No, annatto sjemenke ubrzavaju zacjeljivanje rana na koži što će se sigurno više primjenjivati u proizvodima i lijekovima za liječenje kroničnih rana.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika