Što je mikrosporoza?

Tijekom ljeta pojedini osipi na koži su učestaliji. Kako je temperatura okoline sve viša, a time se koža i pojačano znoji, osipi su vidljivi te su čest razlog dolaska dermatologu. Osim toga, tijekom ljeta koža nije u tolikoj mjeri pokrivena odjećom pa se određene kožne bolesti češće prenose dodirom kože s kožom kao primjerice gljivične i bakterijske bolesti kože. Slično je i u pojedinim sportovima gdje je izraženiji tjelesni dodir sa suigračima pa se infekcije kože učestalije prenose.

Kao što smo naveli, tijekom ljeta gljivične infekcije kože su česte, a jedna od njih je mikrosporoza.

Ona na koži izgleda poput crvenih okruglih krugova koji se mogu rubno ljuskati i svrbiti, a može se pojaviti i na vlasištu, ali i na koži cijelog tijela. Mikrosporozu uzrokuju gljive iz roda Microsporum i najčešće se dobiju putem zaražene mačke – rjeđe od pasa. Osip na koži može biti uporan i vidljiv i neće spontano proći. U kosi može izgledati poput crvenog kruga i biti uzrok ispadanju kose na tom mjestu.

Kako vrlo često više članova obitelji ima ovaj osip, uvijek je potrebno liječenje svih ukućana kako bi osip što brže prošao. Ako obitelj ima kućnog ljubimca kao što je mačka ili pas potrebno ih je odvesti veterinaru radi pregleda.

Mikrosporoza nije zahtijevna za liječenje, no ponekad je potrebno biti redovit u provođenju terpaije kako bi što uspješnije prošla. U liječenju se ordiniraju antimikotici u obliku kreme, ali ponekad i u obliku tableta što će odrediti liječnik nakon pregleda. U osoba koje imaju suhu kožu ili kožu s atopijskim dermatitisom  liječnje mikrosporoze može dulje trajati jer takve kože nemaju na svojoj površini jak mikrobion kože koji štiti od infekcija pa je nakon završetka liječenja potrebno kožu njegovati s dermokozmetičkim losionima koji su namijenjeni jačanju obrambenih sposobnosti kože.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika