Liječenje aktiničkih keratoza

Aktiničke keratoze su promjene na koži koje su vrlo česte. Djeluju poput smeđkastih, hrapavih mjesta na licu, čelu, vratu, uškama, usnama, vlasištu i rukama veličine od nekoliko milimetara pa do najčešće – jednog centimetra.

Djeluju poput smeđkasto crvenkastih zadebljanja na koži koje ne prolaze spontano, tijekom zime mogu biti manje izražene, ali tijekom ljeta su jače vidljive. Neke osobe njihova pojava ne smeta. Neke smeta iz estetskih razloga, pa se obraćaju liječniku, ali kako iz njih može nastati jedan od oblika raka kože, zahtijevaju liječnički pregled.

Osobe koje su tijekom života dugo i često boravile na suncu imaju ih češće pogotovo ako su  često dobivale opekotine od sunca.Također, osobe koje su svijetle puti sklonije su nastajanju aktiničkih keratoza, a češće se viđaju u muškaraca i u osoba starije životne dobi. Aktiničke keratoze su  prekancerozne promjene jer se iz njih može razviti  maligni tumor kože koji se naziva spinocelularni karcinom, ova promjena se ne događa često, a prema nekim istraživanjima navodi se učestalost od 5 posto do 20 posto slučajeva.

Aktiničke keratoze vrlo često su razlog dolaska dermatologu, pa su do sada iskušane mnogobrojne metode njihovog liječenja. Pojedine metode se provode samo u dermatološkoj ordinaciji, a pojedine u obliku kreme koje pacijent provodi sam kod kuće. U ordinaciji se najčešće primjenjuje krioterapija kada se aktinička keratoza smrzava nakon čega ostaje krusta i keratoza prolazi. Ovaj postupak se radi samo u hladnije doba godine kada se koža ne izlaže suncu niti znoji. Uz krioterapiju je moguće učiniti i ekskohleaciju keratoze.

Kemijski medicinski pilinzi također su učinkoviti u njihovom liječenju. Primjenjuju se medicinski kemijski  pilinzi  kože kao što su piruvični, Jessner, triklorocteni.  Koja vrsta pilinga je dobra određuje liječnik prema dobi pacijenta,  zastupljenosti keratoza na licu i prema drugim problemima na koži. Za aktiničke keratoze oko kapaka i oko očiju izvode se posebni pilinzi koji sadrže trikloroctenu i laktičnu kiselinu i nanose  se u obliku deblje olovke na to specifično područje.

U liječenju se primjenjuje i fotodinamska terapija kada se obasjava keratoza svjetlom određene valne duljine uz prethodno premazivanje posebnom tvari koja se pri obasjavanju aktivira i uništava  keratozu. Metoda je bolna i nakon nje je potreban oporavak kože, pa se ne primjenjuje često. Laseri su također djelotvorni u njihovom liječenju (Er.Yag laser, frakcijski laser, diodni).

Tijekom nekoliko godina nastoji se otkriti što djelotvornija krema u liječenju aktiničkih keratoza. Ovu terapiju provodi pacijent kod kuće, ali pod liječničkim nadzorom. U svijetu postoji nekoliko specifičnih lokalnih preparata u obliku krema koje sadržavaju različite kemijske supstance  (imiquimod, diklofenak, fluorouracil, ingenol mebutat). One imaju i različite mehanizme djelovanja na kožu, različite i načine  primjene i trajanje terapije pa je vrlo važno slijediti točne upute.

Vrlo je važno spriječiti nastajanje aktiničkih keratoza, pa je potrebno koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom, nositi  šešir, kape i bsunčane naočale s UV zaštitom. U fotozaštiti je potrebno istaknuti posebna medicinska zaštitna sredstva koja su dokazano djelotvorna u sprječavanju nastanka nemelanomskih tumora kože jer sadržavaju zaštitni faktor 50 i kemijske suspstance koje popravljaju oštećenja u koži.

U aktiničkim keratozama ne bi smjela biti pojava krvarenja, nastajanja krasta, uzdignuća, izrazito nejednolike boje, zadebljanja, što je sumnjivo na nastanak spinocelularnog karcinoma. Tada je svakako potreban pregled kod dermatologa kako bi se postavila dijagnoza, pa je potrebno učiniti biopsiju promjene ili uklanjanje u cijelosti i nakon toga patohistološka dijagnostika.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Dermatologija

Vitiligo

Promjena u boji kože može biti u obliku pojačane pigmentacije ili gubitka pigmenta. Koža ima određenu boju za koju su zaslužne stanice melanociti, a kada boja nije ujednačena ili ako se ona na pojedinim dijelovima tijela gubi tada se govori o poremećajima pigmentacije. Melanociti su stanice koja se nalaze u bazalnom sloju epidermisa i proizvode […]

Dermatologija

Hipertrihoza

Hipertrihoza je pojava pretjeranog rasta dlaka na tijelu na mjestima koja nisu uobičajena (hiper- + grč. θρίξ: dlaka, vlas + -oza, lat. hypertrichosis). Uočiti se može neposredno nakon rođenja kao vidljiva dlakavost ili se može razviti kasnije tijekom života. Jednako je zastupljen u muškaraca i u žena, jer ovaj poremećaj u rastu dlaka nije pod […]

Dermatologija

Osip od trave – molim savjet i pomoć

Dermatologija

Ubodi insekata: prevencija, tretman i ublažavanje svrbeža

Tijekom ljeta ubodi insekata su česta pojava i mogu na koži ostaviti različite vidljive znakove i posljedice. Ubodi koji nastaju mogu biti u obliku malenih crvenih točkica na koži ili laganog uzdignuća i crvenila kože do jakih sistemskih alergijskih reakcija koje mogu biti i smrtonosnog ishoda. Time se i reakcija na ubode dijeli na lokalnu […]

Dermatologija

Zaštita kože tijekom ljeta: savjeti za pametno sunčanje

Ljetni mjeseci su nam pred vratima, vrijeme kada više boravimo na otvorenom. Odjeća postaje sve oskudnija pa je koža jače izložena sunčevim zrakama što na njoj može napraviti određene promjene. Boravak na otvorenom je pozitivan za zdravlje, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama koje vodi u opekline ili u oštećenje kože nije nikako prihvatljivo. Normalno je […]

Dermatologija

Hidradenitis suppurativa – liječenje

Hidradenitis suppurativa je kronična kožna bolest u kojoj nastaju upalni i bolni čvorovi na dijelovima tijela kao što su pazusi, prepone, ispod dojki, pubično, perianalno i genitalno.Smatra se da je uzrok bolesti zatvaranje izvodnog kanalića apokrinih žlijezda u koži radi poremećene keratinizacije folikula i time upale. Bolesti nije zarazna i nije uvjetovana lošom higijenom, ali […]

Dermatologija

Je li dezinfekcija lica visokom frekvencijom sigurna u trudnoći?

Dermatologija

Melasma – cjelogodišnji pristup

Melazma je dermatološki poremećaj, odnosno stanje kože koji se karakterizira pojavom tamnih mrlja na koži, posebno na licu. Te mrlje obično su smeđe ili sive boje i javljaju se uglavnom na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Često se pojavljuju simetrično. Najčešće se javlja kod žena, posebno tijekom trudnoće ili tijekom hormonalnih promjena, kao što […]