Stucco keratoze

Nakon ljeta i sezone sunčanja određene kožne promjene mogu biti izražene i uočljivije.

Razlog tome je što zdrava i nepromijenjena koža tamni pod utjecajem ultraljubičastih zraka dok promijenjena koža može postati svjetlija ili tamnija.

Promjene na nogama u obliku malenih svijetlih točkica na potkoljenicama ponekad se viđaju u odraslih osoba na potkoljenicama i nazivaju se Stucco keratoze. Česte su nakon četrdesete godine života i učestalije su kod muškaraca. Tijekom zime su nevidljive, ali se tijekom ljeta uočavaju pogotovo ako su brojnije. Smatraju se kao vidljivi dio procesa starenja kože. Koža na potkoljenicama tada nije jednakog smećkastog tona pa su ove promjene čest razlog odlaska kod dermatologa.

Keratoze na trupu razlikuju se od stucco keratoza na potkoljenicama. Mogu biti diskretnog izgleda kao svijetlo smeđe ili boje kože lagano uzdignute bradavice, hrapave, naborane površine, ponekad s tamnije smeđim točkicama ili čepovima., ali mogu imati i tamno smeđu i crnu boju. Mogu biti velike od nekoliko milimetara pa sve do 10 ili 15 mm s hrapavom površinom koja se ljušti. Nastaju na nepromijenjenoj koži, bez znakova upale. Često svrbe pa ih bolesnici razgrebu nakon čega se može razviti upala koja bolesnika najčešće dovede liječniku. Stalni osjećaj svrbeža i ljuskanja čest je razlog odlaska kod liječnika kao i estetski nedostatak jer keratoze ne prolaze sponatno i kada se pojave na tijelu stalno su prisutne.

Stucco keratoze su dobroćudne promjene na potkoljenicama koje imaju oblika vrlo svijetlih i ravnih pločica koje se nikada ne mijenjaju već ih s godinama može biti više. Razlog njihovom nastajanju je sunce i godine života i osim što su uočljive ne predstavljaju zdravstveni problem. Kako nisu bolne niti svrbe pa su i to također razlozi radi kojih nije potrebno liječenje.

One se mogu ublažiti i smanjiti preparatima koji sadrže kiseline kao što je laktična, salicilna no najčešće se pokušava s losionima koji sadrže ureu (10%) smanjiti hrapavost kože i vidljivost stucco keratoza na potkoljenicama. Losioni s ureom se nanose svakodnevno i redovito i time se ipak postiže poboljšanje na koži i manja hrapavost keratoza,no ovakvi losioni ih ne mogu izbrisati s kože.

Kako bi se izbjegao kontrast prema zdravoj koži ponekad se savjetuje ne sunčati noge jer se time i stucco keratoze manje uočavaju, no ako ne smetaju može se koža uobičajeno izlagati suncu uz fotozaštitu sa losionima i kremama sa visokim zaštitnim faktorom.

Ponekad koža na potkoljenicama nije promijenjena samo radi vidljivih stucco keratoza. Uzroci mogu biti oštećena cirkulacija u nogama pa je koža smećkasto promijenjena u obliku hipostazičnog dermatitisa. Ako se određeni dermatitisi ne liječe oni mogu ostaviti trajne posljedice na koži potkoljenica, pa nastaju erozije i otvorene rane u obliku ulkusa. Koža na potkoljenicama s godinama gubi svoju elastičnost pa je vrlo često suha, raspucana i neelastična. U tome svakako pomaže redovita njega kako bi koža ponovo bila glatka.

Oštećena koža na potkoljenicama nije bezazlena jer je time otvoren put infekcijama od kojih je najčešća crveni vjetar ili erizipel. Iako koža ima zaštitnu ulogu s godinama se na njoj razvijaju određene promjene pa ju je potrebno redovito njegovati.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika