Madeži na vlasištu

Madeži na vlasištu nisu rijetkost ali su čest razlog dolaska dermatologu radi pregleda. Mogu biti vidljivi već prilikom rođenja, nastati tijekom djetinjstva, adolescencije i odrasle dobi.U većine osoba su prekriveni kosom i nisu dostupni oku i samopregledu, pa su ponekad neprimjetni i neznatni. Odrasle osobe se vrlo često obraćaju dermatologu radi pregleda baš pojedinog madeža na vlasištu jer ga često ozljeđuju prilikom češljanja i feniranja.Vrlo su česte i ozljede prilikom šišanja i različitih frizerskih procedura, ali su pozitivne situacije kada frizerke upozore osobe da su primjetile madež u kosi i da bi bilo dobro da to pogleda dermatolog. Madeži na vlasištu mogu biti različitog oblika i boje, a vrlo često su izbočeni i iznad razine kože. Roditelje uvijek zabrinjava ako primjete da dijete ima madež u kosi koji je nejedolik u boji, obliku, koji ima tamniji rub i svijetliju sredinu ili ako ga do sada nisu primjetili.U pubertetu kada su velike hormonske promjene vrlo često se mijenjaju i madeži ili dolazi do nastajanja novih što se može pokazati i na vlasištu, pa promjena boje i oblika madeža svakako zahtijeva pregled.
Vrlo čest madež na vlasištu je N. sebaceus. (“organoidni nevus” ,Nevus sebaceus Jadassohn) koji je 1895.godine prvi opisao dermatolog Joseph Jadasson. Izgleda poput žućkastosmeđeg plaka koji se sastoji od gusto poređanih čvorića, pa površina ima bradavičasti i keratotičan izgled. Prema definiciji Naevus sebaceus je kongenitalna malformacija sa abnormalnostima sebacealnih i apokrinih žljezda i pilarnih folikula. Uglavnom je prisutan od rođenja na vlasištu obliku male alopecične regije žućkaste boje. Ubraja se u epidermalne nevuse, nastaje podjednako i u muškaraca i u žena. U njemu može nastati maligni tumor kože koji se naziva bazaliom, ali ta pojava nije česta, zapravo je vrlo rijetka.
Kupolasti madeži vrlo su česti na vlasištu, a kako su izbočeni iznad razine kože podložni su čestim ozljeđivanjima i stoga razlog za uklanjanje. Mogu biti svijetlije i tamnije smeđe boje s vidljivom kosom koja može biti ponekad i svijetlija ili tamnija od ostale kose. Uklanjaju se različitim metodama kao što su aplanacija, laserski,r adiofrekventno te klasično kirurški. Uvijek se nastoji da post operativni ožiljak bude što manji i time mjesto bez kose manje vidljivo.
Madeži koji su nejednolike boje i oblika zahtijevaju uvijek pregled kod dermatologa s dermatoskopom kako bi se utvrdilo kakova im je pigmentna struktura i prema tome indiciralo redovito praćenje ili kirurško uklanjanje s histološkom analizom.
Ponekad pacijenti nešto napipaju na vlasištu za što smatraju da je madež, a zapravo i nije. Takove promjene su ponekad bolne, a ponekad ne. Ono o čemu se najčešće radi su ateromi tj. lojne ciste ispod kože koje su dobroćudne promjene i na opis su pomične. Uklanjaju se kirurški pogotovo ako su inflamirani i bolni. Tamnije pigmentirane keratoze mogu izgledati poput madeža na vlasištu i uklanjaju se više iz estetskih razloga jer su uvijek dobroćudne, ne krvare, no kako su vidljive vrlo često se uklanjaju pogotovo ako su na rubu vlasišta prema čelu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika