Mazanje kose uljom – Hair oiling

Lijepa i njegovana kosa zahtjeva redovitu i pravilnu njegu. Ona podrazumijeva, osim redovitog pranja, primjenu različitih sredstava u obliku seruma, regeneratora, maski, sprejeva koji se na nju nanose.

Neki proizvodi su predviđeni za nanošenje prije pranja kose, neki poslije pa se ispiru, neki kosu štite od topline i sunca. Neki proizvodi se ne ispiru već ostaju kao dodatno sredstvo njege.

Kozmetička industrija svake godine lansira mnogobrojne nove proizvode za kosu i smatra se jednom od najbrže rastućih industrija.

Utjecajem društvenih mreža i platformi za razmjenu informacija pojedini postupci u njezi kože i kose postanu planetarno popularni, a to je u posljednje vrijeme hair oiling ili prevedeno na naš jezik mazanje kose uljom.

Ovaj postupak nije nešto novootkriveno jer se primjenjuje tisućama godina. Vrlo je popularan u Indiji gdje svoje korijene vuče iz Arjuvede i provodi se već oko 5000 godina.

Vrlo je popularan i u Južnoj Koreji gdje je tradicija koja se provodi od ranog djetinjstva. Postupak provode roditelji koji svojoj djeci utrljavaju ulja u korijen kose radi bržeg rasta i zdravlja kose. U društvima gdje je vremena sve manje i gdje se sve radi brzinski njega kose je bila shvaćena kao nešto što traje kratko, a daje sjajne rezultate, uz brzinsko pranje kose najčešća njega bila je regenerator ili maska za kosu. Time se očisti tjeme, a ponekad i jako isuši, što može rezultirati svrbežom, perutanjem i nedostatkom bilo kakvih hranjivih tvari za korijen kose.

Regeneratori i maske njeguju vlas kose, ali ne i korijen. Primjenom sušila za kosu, pegli i četki, kosa se dodatno zagrijava i isušuje. Sve to može rezultirati suhom, tankom, beživotnom i lomljivom kosom, bez sjaja.

Mazanje vlasišta i kose prije pranja kose zahtijeva vrijeme i na neki način je novost u njezi kose u kulturama koje to ne poznaju. Provodi se tako da se lagano zagrijano ulje kao što je kokosovo, bademovo, arganovo, ricinusovo, maslinovo, avokado ulje utrljava u korijen kose. Ulje se može nanositi prstima ili malenim plastičnim aplikatorima koje izgledaju kao bočice koje imaju na vrhu češalj. Uz nanošenje ulja može se vlasište lagano i masirati što dodatno ima učinak na prokrvljenost vlasišta.

Koje ulje odabrati odluka je već prema stanju kose i njezi koja joj je potrebna. Kada se kosa podijeli onda se nanosi na razdjeljak, što se ponavlja dio po dio. Na kraju se ulje namaže i na ostatak kose. Na taj način je korijen kose dobio hranjive tvari i masnoće iz ulja, a vlasište dodatnu njegu. Tako namazana kosa može se ostaviti tijekom noći te kosu oprati ujutro, a ako je to komplicirano, namazanu kosu se može držati sat – dva te poslije oprati. U ulja se mogu dodavati i eterična ulja (ružmarin, lavanda, ruža, mrkva i dr.), no u tome treba biti oprezan, jer ne odgovaraju svakom sva eterična ulja. Ovim načinom njege kose koje zahtijeva vrijeme sigurno će se postići zdravije vlasište i ljepša kosa, a vjerojatno i smanjiti potrošnja mnogobrojnih i ponekad i nepotrebnih kozmetičkih preparata za kosu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika