Njega muške kože lica

Iako se navodi da su žene ljepši spol  potrebno je i muškoj koži lica pružiti adekvatnu njegu. Prije  desetak godina  nije  bilo baš uobičajeno navoditi da je muškarcima potrebna njega kože, ali  danas  je to svakodnevnica i na tržištu postoje mnogobrojni preparati za njegu muške kože.

Muška koža se razlikuje  od ženske jer je uslijed utjecaja testosterona deblja i masnija, vrlo često s izraženim porama, hrapavija  i otpornija na vanjske utjecaje.

Muška koža drugačije stari od ženske pa su najčešće izražene duboke bore na čelu i obrazima,  rjeđe su vidljive hiperpigmentacije, ali   su često vidljive seboroične i aktiničke keratoze.

Stalno brijanje  i  česta izbrijavanja oštećuju površinski sloj kože, pa je koža često crvena, iritirana, s površinskim ljuskanjem i prištićima. U području brade mogu nastajati i prištići koji su vrlo uporni u nastajanju i zahtijevaju  liječenje od strane dermatologa,   kao i vrirusne bradavice koje se   koje se brijanjem raznose i šire po bradi.  Brijanje s žiletima uz sitne ranice i površinske ozljede kože  uvijek vode  do pogoršanja. Mnogi muškarci misle da će se s godinama koža naviknuti na agresivan postupak prilikom brijanja,  ali se to događa rijetko već najčešće nastaju različite iritacije kože.

Problem s brijanjem može biti izraženiji u muškaraca s  dermatološkim  bolestima kao što su akne, atopijski dermatitis, psorijaza,  kontaktni  dermatitis i drugo, pa je potrebno i liječiti osnovnu bolest kako bi brijanje djelovalo što poštednije za kožu.

Muškarci  nisu baš ljubitelji svakodnevne njege kože, pa ih mi dermatolozi uvijek potičemo da njega mora biti ritual koji je prilagođen svakom muškarcu prema dobi, radnim uvjetima  i  određenim problemima na koži. Tijekom ljeta veliki broj muškaraca zaista redovito koristi kreme za lice s visokim zaštitnim faktorom jer su  dobro upućeni o  utjecaju sunčevih zraka na kožu i velikoj učestalosti malignih tumora kože.

Svakodnevna njega bi  morala sadržavati gel za pranje kože lica ujutro i navečer, te nanošenje hidratantne kreme tijekom dana. Prilikom brijanja  potrebno je koristiti  pjene i gelove  za  brijanje  ili se brijati s električnim aparatom te nakn  brijanja nanijeti  blagi losion. Kako se ph muške i ženske kože razlikuju ne preporučuju se  iste kreme za njegu muške i ženske  kože, pa su posebne   kozmetičke linije  smišljene baš za njegu muške kože. Na taj način koža je hidratizirana, pore nisu zatvorene, koža se ne sjaji.

Od estetskih zahvata  na muškoj koži mogu se raditi različiti  kemijski medicinski pilinzi kojima se koža regenerira  i vraća joj se sjaj, a učinkoviti su i u liječenju akne. Mezoterapija je također vrlo popularna jer se sitnim ubodima  u kožu unose  vitamini, aminokiseline i minerali. Punjačima sa hijaluronskom kiselinom  brišu se bore i daje volumen licu  što izrazito   pomlađuje, a također su izvrsni i tretmani s botoksom u  borbi sa borama.

No, kako bi muška koža bila lijepa  vrlo je važno  biti ne pušač, zdravo živjeti uz dovoljno sna i odmora te što više boraviti na svježem zraku.  

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika