Psorijaza noktiju

Koža i nokti ogledalo su cjelokupnog zdravlja, a kako su promjene na noktima vrlo česte i uočljive, one mogu biti razlog odlaska liječniku.

Promjene na noktima mogu biti uzrokovane različitim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Navode se promjene ploče nokta, urođene promjene noktiju, kožne bolesti koje imaju promjene i na noktima, promjene na noktima uzrokovane sistemskim bolestima, gljivične i bakterijske bolesti noktiju, stečena oštećenja noktiju, tumore baze i okoline nokta. Pacijenti vrlo često posumnjaju da imaju gljivičnu bolest noktiju, pa samoinicijativno primjenjuju kreme ili losione protiv gljiva, no kako ne prolazi, obraćaju se liječniku.

Gljivične infekcije predstavljaju najčešće infekcije nokta, no one nisu jedini problem koji može biti na noktima. Uzročnici su dermatofiti (najčešće Trichophyton rubrum i Trichophyton mentagrophytes), kvasnice i plijesni. Candida albicans je često uzročnik upale okoline nokta i listanja noktiju. Dijagnoza se postavlja pregledom strugotina nokta. Gljivične infekcije noktiju mogu uzrokovati promjene na noktima, pa su nokti bez sjaja, zadebljani i mogu se listati. Uzimanjem komadića nokta i mikološkom analizom dermatolog će utvrditi ukoliko se radi o gljivičnoj infekciji i odrediti terapiju koja može biti u obliku lokalne ili peroralne terapije. 

No, nije svaka promjena na noktima gljivičnog porijekla, jer psorijaza može biti zastupljena samo na noktima, pa su nokti zadebljani, lomljivi, žućkasti s točkastim udubljenjima.

Psorijaza je bolest koja može početi u djetinjstvu i mladosti ili u starijoj životnoj dobi. Ako je zahvatila samo nokte, vrlo često se ne pomišlja na psorijazu,   pogotovo ako je zahvaćen samo jedan nokat. Ako su prethodile ljuskave i crvene promjene na koži tijela, dijagnoza psorijaze noktiju postavlja se lakše. Podatak da je već u obitelji bilo oboljelih od psorijaze može navoditi da su promjene na noktima psorijatičnog uzroka.

U nastajanju psorijaze sudjeluju mnogobrojni vanjski i unutranji čimbenici. Zna se da u upalnoj reakciji kože sudjeluju T limfociti  koji potiču ubrzano dijeljenje i rast keratinocita, pa se stoga koža crveni i ljuska. Hormonske promjene, lijekovi, alkohol, stres, pad imuniteta, upalna stanja organizma potiču nastajanje psorijaze kao i pogoršanje bolesti. Bolest nije zarazna, ali ako je samo na noktima, predstavlja estetski problem. Vrlo je važno i spriječiti i ublažiti nastajanje psorijaze na noktima, pa se preporučuje nokte držati kratkima  i vrlo često tijekom dana te uvijek navečer namazati hidratantnim kremama. Potrebno je  izbjegavati kontakt s kemikalijama i stalno močenje ruku. Također je potrebno nositi zaštitne rukavice i udobnu obuću koja ne vrši pritisak na prste.

Liječenje ovog problema traje godinama i može se donekle popraviti, no nikada u potpunosti izliječiti. Nokti zahvaćeni psorijazom sporo rastu, pa je za vidljivo poboljšanje potrebno vrijeme. Na nokte se mogu nanositi posebni lakovi za nokte koji sadrže keratolitike koji će odstraniti tvrdi i zadebljani dio nokta. Proteinski lakovi za nokte mogu ojačati oslabljene i lomljive nokte. U terapiji se pokušava pomoći s otopinama koj sadržavaju kortikosteroide, kalcipotriol ili retinoide. Mogu se davati kortikosteroidne injekcije  ispod površine nokta svakih dva do devet mjeseci ili provoditi fototerapija ( PUVA). U   sistemskoj  terapiji  mogu se primjenjivati acitretin, cyclsporin, methotreksat i biološki lijekovi (etanercept, adalimumab, infiximab).

Liječenje je uvijek dugotrajno i zahtijeva veliko strpljenje od strane i liječnika i pacijenta te razumijevanje okoline.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika