Različitost u aknama na licu i tijelu

Akne na bradi učestalije su u odrasloj dobi. U žena mogu biti povezane s hormonskim promjenama, dok se u muškaraca  najčešće radi o upornom folikulitisu. Uzrok u muškaraca je brianje i iritacija kože. Mnogu se tretirati pravilnom njegom koja  podrazumijeva gelove za umivanje i kreme koje sadrže glikolnu  kiselinu ili retinol.

Akne na nosu  učestalije se viđaju u mlađe populacije i radi se o blažem obliku akne tj. miteserima. Vrlo često daju izgled sitnih crnih točkica. Nastaju radi masnije kože kada sebum zatvara pore u koži. Uz redovitu njegu pomažu i dermokozmetičke kreme koje svojim sastojcima otvaraju  pore u koži, no ako na navedeno ne prolazi uvijek je  potreban i tretman čišćenja kože klasičnim tretmanom ili s ultrazvučnom špatulom. Akne na čelu nastaju baš u početku puberteta kada je koža sve masnija te pojačano u osoba koje nose šiške i imaju masnu kosu. Nikako se ne smiju grepsti jer nakon njih mogu ostati hiperpigmentacije. Ove akne govore da je potrebno u njegu lica uvesti proizvode za masniju kožu lica.

Akne na trupu mogu zahvaćati leđa, prsa i ramena kao poseban problem na koži, pa se  ne moraju  imati istovremeno i akne na licu. Iako su teži oblici akne na licu tj. Acne nodosa vrlo često povezane i s težim oblicima akne na trupu. Nastaju u pubertetu i zahtijevaju uvijek pregled kod dermatologa. Vrlo je bitno ne čekati i ne odgađati ovaj pregled jer teži oblici akne ostavljaju duboke ožiljke. U liječenju  se najučinkovitije pokazao  lijek  izotretionin u tabletama koje propisuje dermatolog i uzima se pod kontrolom liječnika. Akne na prsima mogu biti u sklopu vidljivih akni na trupu, no ponekad se mogu pojaviti kao samostalan problem najčešće u osoba u pubertetu i osoba koje se pojačano znoje. Kod njih je  ljekovit benzil peroksid koji može biti u obliku emulzije za pranje ili krema. Deplacija  kao i nošenje uskih majica može pogoršati ovaj problem na koži, pa se prepručuje uz redovitu higijenu nositi i pamučnu širu odjeću. Akne na  leđima  vrlo često su vidljive u mladih osoba no ovaj oblik akne može trajati cijeli život. Učestalije su u muškaraca radi djelovanja hormona i pojačanog znojenja. Mogu izgledati poput sitnih prištića, ali i kao bolne kvržice po koži. Treba ih liječiti  jer mogu ostavljati ožiljke i uvijek je jednostavnije liječiti akne nego kasnije duboke ožiljke u koži. U ordinacijama se provode različiti kemijski medicinski pilinzi od kojih je vrlo djelotvoran salicilni piling jer smanjuje upalu u koži. Akne na tjemenu nisu baš uobičajena pojava jer se  ne radi o aknama već o upali dlačnog folikula -folikulitisu. Učestalije nastaje u osoba muškog spola, u osoba koje se pojačano znoje. Ovi prištići znaju biti vrlo uporni i ponavljati se tijekom cijelog života. Protutupalno  djeluju posebni šamponi, preparati  sa srebrom, te  antibiotski pripravci u obliku losiona. Akne na ramenima zahtijevaju liječenje jer je koža na ramenima  sklona nastajanju pojačanih ožiljaka i keloida, pa se akne ne smiju grpsti niti istiskivati jer mogu cijeliti ožiljcima. Različita je dermatološka terapija pa su učinkoviti preparati s benzil peroksidom, antibiotikom, retinoidima, salicilnom kiselinom. Akne na stražnjici su rjeđa pojava jer se najčešće  radi o upali dlačnog folikula, a ne o aknama. Ovi prištići su učestaliji u osoba koje se znoje, dugo sjede, imaju izražajniju dlakavost i koje nose usku odjeću. Ponekad mogu biti izražene i bez poznatog trigera pa se tada svakako preporučuje promijeniti način njege i stila života. Pomaže šira pamučna odjeća, ako se dugo sjedi tada se mora sjediti na pamučnom jastučiću te prikom  higijene koristiti gelove namijenjene aknama i antibiotske losione poslije. Blagi pilinzi kože koji se mogu napraviti u kućnoj radinosti ili  gotovi proizvodi pomažu kod ovog problema.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika