Retinolski piling

U dermatološkim ordinacijama, ordinacijama estetske medicine kao i u profesionalim kozmetičkim salonima svakodnevno se provode kemijski pilinzi u različitim koncentracijama i oblicima. U liječničkim ordinacijama provode se visokospecifični pilinzi zato što su vrlo često i intenzivniji u svom djelovanju prema strogo određenim indikacijama.

Vrsta pilinga, jačina te dubina djelovanja pilinga određuje se prema stanju kože kao i problemu na koži koji se želi riješiti.

Uobičajena podjela kiselina u dermatologiji:

AHA kiseline (alfa hidroksi kiseline)

BHA kiselina (beta hidroksi kiseline)

PHA kiseline (polihidroksi kiseline)

U prošlosti koristile su se kiseline iz voća i mlijeka kako bi koža zablistala i bila pomlađena, što se također i danas primjenjuje u obliku AHA pilinga – glikolna, mliječna, octena, bademova, limunska.

U BHA kiseline spada najpopularnija kiselina, a to je salicilna kiselina koja se najčešće koristi, zbog svog protuupalnog svojstva, za masnu kožu i za kožu sklonu aknama i bubuljica.

PHA kiseline nježno uklanjaju površinske stanice kože bez iritacije pa su idealne za kožu s rozaceom i atopijskim dermatitisom. Sprečavaju starenje kože koje nastaje uslijed djelovanja slobodnih radikala nastalih djelovanjem okoline i sunčevim zrakama. Primjeri su glukozaminolgukan i laktobionska kiselina.

Sam retinol je već prije nekoliko desetljeća lansiran kao zvijezda anti age proizvoda, ali i za kožu sklonu aknama pa se primjenjuje u obliku krema ili seruma. Jedan od novijih pripravaka je retinolski piling koji se izvodi u dermatološkim ordinacijama. Retinolski piling se radi jednom mjesečno u tri ili četiri dolaska. Ovaj piling liječi akne, ublažava ožiljke i uklanja hiperpigmentacije.

Piling se na kožu lica nanosi u obliku maske ili seruma i ostaje na koži 6 do 8 sati te pacijent s nanesenim pilingom na licu odlazi kući.

Zanimljivo je da se retinolski piling ne treba neutralizirati već pacijent kod kuće nakon navedenog vremena sam umiva lice i na taj način uklanja piling. Nakon umivanja koža lica nije crvena i djeluje kao da nije tretirana, ali ljuskanje kože počinje tri do četiri dana nakon pilinga i traje do dva tjedna.

Tjedan do dva tjedna prije izvođenja samog pilinga kožu treba prestati mazati s proizvodima koji sadrže retinol, azelaičnu, glikolnu kiselinu ili C vitamin kako koža ne bi imala reakciju na piling.

Osobe koje uzimaju izotretionina u svrhu liječenja akni nisu kandidat za ovaj piling dok uzimaju terapiju, ali kada prođe 6 mjeseci od prestanka uzimanja navedene terapije može se napraviti retinolski piling.

Ovaj piling može izblijediti ožiljke i mrlje od akni i spriječiti oštećenja od pretjeranog izlaganja suncu.

Kako je koža osjetljiva nakon provođenja retinolskog pilinga, obavezno je kožu ujutro mazati s kremama koje sadrže visoki zaštitni faktor od sunca, a navečer s posebnim gelom koji je namijenjen koži nakon dermatoloških tretmana.

Retinolski piling se ne preporučuje se raditi tijekom ljeta pa je jesensko i zimsko doba idealno vrijeme za ovaj ljekoviti piling. Ne preporučuje se osobama koje imaju psorijazu, dermatitise, otvorene rane na koži, infekcije kože, trudnicama, dojiljama, osobama s autoimunim bolestima. Je li netko kandidat za retinolski piling – to će odrediti dermatolog nakon pregleda kože lica i dati će detaljne upute.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika