Retinolski piling

U dermatološkim ordinacijama, ordinacijama estetske medicine kao i u profesionalim kozmetičkim salonima svakodnevno se provode kemijski pilinzi u različitim koncentracijama i oblicima. U liječničkim ordinacijama provode se visokospecifični pilinzi zato što su vrlo često i intenzivniji u svom djelovanju prema strogo određenim indikacijama.

Vrsta pilinga, jačina te dubina djelovanja pilinga određuje se prema stanju kože kao i problemu na koži koji se želi riješiti.

Uobičajena podjela kiselina u dermatologiji:

AHA kiseline (alfa hidroksi kiseline)

BHA kiselina (beta hidroksi kiseline)

PHA kiseline (polihidroksi kiseline)

U prošlosti koristile su se kiseline iz voća i mlijeka kako bi koža zablistala i bila pomlađena, što se također i danas primjenjuje u obliku AHA pilinga – glikolna, mliječna, octena, bademova, limunska.

U BHA kiseline spada najpopularnija kiselina, a to je salicilna kiselina koja se najčešće koristi, zbog svog protuupalnog svojstva, za masnu kožu i za kožu sklonu aknama i bubuljica.

PHA kiseline nježno uklanjaju površinske stanice kože bez iritacije pa su idealne za kožu s rozaceom i atopijskim dermatitisom. Sprečavaju starenje kože koje nastaje uslijed djelovanja slobodnih radikala nastalih djelovanjem okoline i sunčevim zrakama. Primjeri su glukozaminolgukan i laktobionska kiselina.

Sam retinol je već prije nekoliko desetljeća lansiran kao zvijezda anti age proizvoda, ali i za kožu sklonu aknama pa se primjenjuje u obliku krema ili seruma. Jedan od novijih pripravaka je retinolski piling koji se izvodi u dermatološkim ordinacijama. Retinolski piling se radi jednom mjesečno u tri ili četiri dolaska. Ovaj piling liječi akne, ublažava ožiljke i uklanja hiperpigmentacije.

Piling se na kožu lica nanosi u obliku maske ili seruma i ostaje na koži 6 do 8 sati te pacijent s nanesenim pilingom na licu odlazi kući.

Zanimljivo je da se retinolski piling ne treba neutralizirati već pacijent kod kuće nakon navedenog vremena sam umiva lice i na taj način uklanja piling. Nakon umivanja koža lica nije crvena i djeluje kao da nije tretirana, ali ljuskanje kože počinje tri do četiri dana nakon pilinga i traje do dva tjedna.

Tjedan do dva tjedna prije izvođenja samog pilinga kožu treba prestati mazati s proizvodima koji sadrže retinol, azelaičnu, glikolnu kiselinu ili C vitamin kako koža ne bi imala reakciju na piling.

Osobe koje uzimaju izotretionina u svrhu liječenja akni nisu kandidat za ovaj piling dok uzimaju terapiju, ali kada prođe 6 mjeseci od prestanka uzimanja navedene terapije može se napraviti retinolski piling.

Ovaj piling može izblijediti ožiljke i mrlje od akni i spriječiti oštećenja od pretjeranog izlaganja suncu.

Kako je koža osjetljiva nakon provođenja retinolskog pilinga, obavezno je kožu ujutro mazati s kremama koje sadrže visoki zaštitni faktor od sunca, a navečer s posebnim gelom koji je namijenjen koži nakon dermatoloških tretmana.

Retinolski piling se ne preporučuje se raditi tijekom ljeta pa je jesensko i zimsko doba idealno vrijeme za ovaj ljekoviti piling. Ne preporučuje se osobama koje imaju psorijazu, dermatitise, otvorene rane na koži, infekcije kože, trudnicama, dojiljama, osobama s autoimunim bolestima. Je li netko kandidat za retinolski piling – to će odrediti dermatolog nakon pregleda kože lica i dati će detaljne upute.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Dermatologija

Egzosomi i primjena u estetskoj medicini

U posljednje vrijeme su u centru interesa maleni mjehurići koji se nalaze između stanica i nazivaju se egzosomi te se njihovo djelovanje između stanica i uloga intenzivno istražuje. Egzosomi su malene vezikule (mjehurići) koji izgledaju poput malenih okruglih loptica i koje sadrže ribonukleinsku kiselinu – RNK, proteine i neke druge molekule. Iako su jako maleni, […]

Dermatologija

Alopecia areata

Ispadanje kose vrlo je česta pojava, a oblik ispadanja koji se opaža kao krugovi bez kose naziva se alopecia areata. Može nastati u svim životnim dobima, no učestalija je u djece i mladih osoba. Radi se o alopeciji koja prolazi kada se otkrije uzrok koji je u pozadini problema pa ne ostavlja trajne ožiljke ili […]

Dermatologija

Plikovi na nozi – što napraviti?

Dermatologija

Aterom na vlasištu

Ateromi su lojne ciste ispod kože koje se nazivaju i još i epidermalne ciste. Mogu nastati bilo gdje na tijelu, ali su na vlasištu najčešće. Djeluju poput kvržica ispod razine kože i ako nisu upaljene ne predstavljaju neki zdravstveni problem. Njihova pojava na vlasištu ponekad zabrinjava pacijente jer nisu sigurni radi li se o zadebljanju […]

Dermatologija

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

Dermatologija

EGCG – EPIGALOKATEHIN i zdravlje kože

Epigalokatehin-3-galat je vrsta katehina koja se nalazi u zelenom čaju i bijelom čaju. Kemijski se radi o esteru epigalokatehina i galatne kiseline. Vrlo je bitan za ljudsko zdravlje i potaknuće je mnogobrojnih istraživanja pa se i donekle i zna njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim u zelenom čaju nalazi se i u bijelom čaju, a […]

Dermatologija

Bijeli čaj i zdravlje kože

Bijeli čaj ima antioksidativna i antiseptička djelovanja te je stoga sve cjenjeniji. Bijeli čaj možda nije toliko poznat u zapadnom svijetu kao zeleni, no naziva se i čajem za ljepotu kože radi svojih ljekovitih svojstava. Koža je tijekom života izložena mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim onečišćenjima i toksinima koji uzrokuju prerano starenje kože, a bijeli čaj […]

Dermatologija

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Zima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]