Kako primjenjivati kreme s retinolom na kožu lica i vrata?

Retinoidi su skupina spojeva koji su nastali kao derivat vitamina A. Više od 70 godina primjenjuju se u dermatologiji i opće je poznato kako djeluju na kožu. Zbog otkrivanja strukture retinola 1931. godine, Paul Karrer je dobio Nobelovu nagradu, a desetak godina kasnije retinol je uspješno sintetiziran i ubrzo postao dostupan u komercijalne svrhe.

Dugi niz godina retinol se lokalno primjenjivao samo u tretiranju akni, no u zadnjih dvadeset godina sve učestalije je glavni sastojak anti age pripravaka. Učinak pomlađivanja kože otkriven je sasvim slučajno jer su pacijenti, kojima su liječene akne, primijetili da im je koža mlađa, zategnutija i s manje izraženim borama. Time je otvoren put za njihovu primjenu u različitim koncentracijama i oblicima za topičnu ili lokalnu primjenu na koži. Pripravci za kožu koji sadrže retinol primjenjuju se već u doba puberteta zbog liječenja akni, a tijekom života za prevenciju starenja te tretiranja hiperpigmentacija i fotooštećene kože.

Retinoidi djeluju na mnogo dubljoj razini utječući na gene i izazivajući pojačanu proizvodnju kolagena, no njihova primjena može imati i određene nuspojave u obliku crvenila, ljuskanja kože, iritacija, peckanja i pojačane suhoće. Ove se nuspojave mogu izbjeći pravilnom primjenom proizvoda i nanošenjem manje količine kreme kao i njihovom rjeđom primjenom. Time crvenilo prolazi i ponovo se može početi s primjenom proizvoda s retinolom.

Proizvodi s retinolom uobičajeno se i najčešće nanose navečer. Prije nanošenja koža se mora detaljno očistiti micelarnom otopinom ili gelom za čišćenje lica. Proizvod s retinolom u početku se nanosi svaku treću večer na lice prva dva tjedna, a ako nema reakcije u obliku crvenila nanosi se svaku drugu večer sljedeća dva tjedna. Ako ni tada nema reakcije kože može se započeti s primjenom svaku večer kroz tri mjeseca. U slučaju da je potrebna veća koncentracija retinola potrebno je konzultirati s e s dermatologom.

Kako je koža vrata osjetljivija nego koža lica s primjenom se započinje oprezno, u početku tri puta tjedno, a kasnije dva puta tjedno i tako treba i nastaviti. Uz primjenu krema s retinolom ne preporučuje se istovremena primjena krema koje sadrže glikolnu ili salicilnu kiselinu, no ako je to potrebno prema preporuci dermatologa takvi se proizvodi nanose na kožu pola sata prije primjene krema s retinolom. Mogu se koristiti preparate za čišćenje kože lica koji sadrže glikolnu ili salicilnu kiselinu, ali je preporuka da se moraju dobro oprati s kože prije primjene krema s retinolom.

Uz primjenu krema s retinolom ne preporučuju se primjenjivati pilinzi bilo kakve vrste i oblika kao na primjer AHA i BHA pilinzi. Ako su potrebni pilinzi tada će ih odrediti dermatolog i to učiniti u ordinaciji pod kontrolom.

Za jutarnju rutinu preporučuje se na očišćenu kožu nanijeti hidratantnu kremu te proizvod s visokim zaštitnim faktorom. Vrlo je bitna fotozaštita tijekom dana te izbjegavanje direktnog djelovanja sunčevih zraka na kožu jer je koža radi primjene pripravaka s retinolom osjetljivija na djelovanje sunčevih zraka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika