Seboroični dermatitis i ljeto

Seboročni dermatitis je vrlo česta kožna bolest koja se može pogoršava ti i poboljšavati prema godišnjim dobima, pa je obično tijekom ljeta znatno bolje dok je bolest izražajnija tijekom zime. Iako je ljeto godišnje doba kada se problem na koži tipa seboroičnog dermatitisa smanjuje važno je ispravno njegovati kožu i vlasište kako bi se što dulje zadržao dobar nalaz na koži.

Seboročni dermatitis je vrlo česta kožna bolest koja se može pogoršava ti i poboljšavati prema godišnjim dobima,  pa je obično tijekom ljeta znatno bolje dok je bolest izražajnija tijekom zime. Iako je ljeto godišnje doba kada se problem na koži tipa seboroičnog dermatitisa smanjuje važno je ispravno njegovati kožu i vlasište kako bi se što dulje zadržao dobar nalaz na koži.

U nastajanju seboroičnog dermatitisa važnu ulogu ima nasljeđe pa se učestalije viđa u nekim obiteljima, i može početi već u ranom djetinjstvu .Također se zna da ga i drugi  čimbenici mogu izazivati kao što su emocionalni stres, umor i stalna napetost pogoduju njegovom nastanku pogotovo na licu kao i konzumacija alkohola i neadekvana njega. Hormonske promjene utječu na njegovu pojavu i na licu i vlasištu dok primjena neodgovarajućih šampona može uzrokovati jaka pogoršanja. Neurološka stanja, uključujući Parkinsonovu bolest, ozljede glave i moždani udar mogu biti povezani sa seboroičnim dermatitisom. Također je utvrđena povezanost virusa humane imunodeficijencije (HIV) i većeg broja slučajeva seboroičnog dermatitisa.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis na vlasištu klinički  se opisuje kao crvena koža koja svrbi s izraženom prhuti i krastama i može zahvaćati samo dijelove vlasišta ili cijelo vlasište. Na licu je najčešće vidljiv uz nos, u obrvama, uz rub kose. Ljuske i crvenilo u seboroičnom dermatitisu nastaju jer je donekle poremećen rad žlijezda lojnica u koži te upalne reakcije i iritacije uzrokovane kvascima na koži. Upala potiče crvenilo i svrbež što potiče na grebanje kože pogotovo vlasišta.

Pravilna njega kože

Iako je ljeto godišnje doba kada se problem sa seboroičnim deramtitisom smanjuje pa na koži ne mora biti crvenila i vlasište može biti bez znakova upale vrlo je važno pravilno njegovati kožu. Na lice se  ne bi smjele nanositi masne kreme kao i proizvodi za zaštitu do sunca koji su guste teksture. Ako se koža  tijekom dana  kupanjem u moru dodatno isuši nije potrebno umivati se uobičajenim gelovima  već samo kožu očistiti micelarnim otopinama. Ako se želi lice osvježiti gelom postoje posebni gelovi koji su namijenjeni koži sa seboroičnim dermatitisom i kojima se  lice može umiti dva puta dnevno jer umiruje kožu lica i djeluju protiv crvenila. U liječenju seboroičnog dermatitisa na licu ne bi se nikako smjele primjenjivati kortikosteroidne kreme već dermokozmetičke kreme koje imaju na sebi oznaku DS, a sadrže termalnu vodu te protuupalne tvari keluamid i pirokton olamin koje smanjuju crvenilo i uklanjaju ljuske. One se mažu na crvenilo lica sve dok crvenilo ne prođe što može trajati i nekoliko tjedana, a kasnije se lice nastavlja njegovati s hidratantnim kremama. Ovakove kreme s oznakom ds mogu se primjenjivati kasnije i dva puta tjedno da bi se dobar nalaz na koži lica održao što dulje. U liječenju seboroičnog dermatitisa vlasišta primjenjuju se specijalni šamponi namjenjeni liječenju crvenila i prhuti, a uz koje se mogu na vlasište nanositi i određeni losioni ili serumu. U vrlo izrežene upale i ljuskanja mogu se kraće vrijeme primjenjivati kortikosteroidni losioni ali samo kroz kraće vrijeme. Kada je nalaz u vlasištu dobar potrebno je kosu prati s blagim neutralnim šamponima. Vrlo često primjena dječjih šampona vodi u pogoršanje seboroičnodg dermatitisa vlasišta u odraslih. Osobe  mogu kosu bojati ili raditi pramenove, ali dok je faza akutne upale bolje je malo pričekati pa bojati kosu kada je upala vlasišta prošla. Kupanjime u bazenima vrlo često dovodoi do pogoršanja crvenila na licu i vlasištu dok je morska voda izrazito ljekovita i u najvećem broju pacijenata dolazi do poboljšanja. Pravilnom njegom i pravilnim liečenjem seboroičnog dermatitisa nastoji se što dulje imati dobar nalaz na koži bez jačih pogoršanja.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika