Zašto nastaje Lichen ruber planus?

Lichen ruber planus je kožna bolest koja se može pojaviti na koži i na sluznicama. Vrlo često je dugotrajnog tijeka i kao osip ne prolazi odmah pa je potrebno puno strpljena od strane pacijenta i liječnika kako bi liječenje bilo što uspješnije.

Lihen na koži daje osjećaj jakog svrbeža kože i neugode, što je često prvi razlog posjete dermatologu. Lichen ruber je prema definiciji autoimuna bolest nepoznatog uzroka koja zahvaća kožu i sluznice. Lichen ruber je prvi opisao Kaposi (1892. godine kao lichen ruber pemphigoides, a Darier je poslije definirao njegova histopatološka obilježja. Stanice imunološkog odgovora napadaju stanice kože što dovodi do nastajanja ovog osipa, a sam tijek imunološke reakcije nije jednostavan. Uzrok pojave lihena nije jasan i uvijek zahtijeva detaljnu dijagnostičku obradu koju određuje liječnik nakon razgovora s pacijentom.

Obavezno je utvrditi zdravlje jetre i učiniti markere za hepatitis C iz krvi jer se smatra da lihen može biti odgovor kože na virus hepatitisa C.  

Osim na ovaj virus lihen se može pojaviti i nakon drugih virusnih bolesti, kao što je gripa, ali i nakon primjene pojedinih cjepiva. Neki slučajevi lihena također su povezani s virusnim infekcijama poput onih uzrokovanih virusom Epstein-Barr, citomegalovirusom, virusom varicela zoster, virusom humanog herpesa, virusom humanog papiloma i ljudskim virusom imunodeficijencije (HIV).

Otkriveno je da neki pacijenti koji imaju manjak vitamina D i folata u krvi se dovodilo u vezu s nastajanjem lihena. Vitamin D je vitamin sunca jer se u tijelu sintetizira u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka, a može ga se unijeti i kroz hranu – najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima i žumanjku, tunjevini, lososu, skuši, jetri, jajima, maslacu i jogurtu. Hranom ga nije moguće unijeti u dovoljnoj količini tako da osobe koje imaju manjak vitamina D moraju ga uzimati u obliku kapsula, spreja ili kapi.

Folati pripadaju u skupinu vitamina B koji su topljivi u vodi. Nalaze se u biljnoj i životinjskoj hrani. Izraz folna kiselina/folat izveden je iz latinskog “folium” što znači list jer je prvi put izoliran upravo iz listova špinata. Folat je oblik koji se nalazi prvenstveno u hrani i u ljudskom organizmu i to u 90% slučajeva u formi 5-methiltetrahidrofolata (5-MTHF), a folna kiselina je osnovni sastojak dodataka prehrani koji služe kao nadopuna unosa vitamina B9. Nedostatak folata može biti vezan uz njihov nedovoljan unos hranom ili pak uz mutaciju gena N5, N10-metilentetrahidrofolat-reduktazu. Nedovoljan unos hranom čest je u trudnica, dojilja, nedonoščadi, starijih osoba, osoba ovisnih o alkoholu, bolesnika koji uzimaju hranu mimo probavnog sustava, bolesnika koji su na hemodijalizi, bolesnika s malignim i upalnim oboljenjima.

Osipi poput lihena koji se nazivaju i lihenoidni medikamentozni egzantemi mogu nastati kao reakcija na određene lijekove kao što su lijekovi za liječenje srčanih bolesti, artritisa, visokog krvnog tlaka, malarije i dijabetesa, analgetici i antibiotici.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika