Vrućica

Pedijatrija

Njega i kućno liječenje djeteta koje ima vodene kozice

Vodene kozice su uobičajena zarazna bolest dječje dobi koja kod većine djece prolazi uz blage opće simptome i nelagodu. Važno je da roditelji znaju kako djetetu olakšati tegobe i kako na vrijeme prepoznati znakove komplikacija. Kako prepoznati vodene kozice? Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest, uzrokovana varicela-zoster virusom. Simptomi se javljaju 10-21 dan nakon […]

Pedijatrija

Šarlah (skarlatina) kod djece

Šarlah ili skarlatina je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Streptococcus pyogenes (beta hemolitički streptokok grupe A). Bolest je karakterizirana pojavom specifičnog osipa, uz često prisutne druge znakove streptokokne bolesti (vrućica, upala grla, otečeni limfni čvorovi na vratu). Povijesni značaj i šarlah danas Ova bolest je prvi put opisana u 17. stoljeću, a sve do otkrića […]

Ginekologija

Nakon spolnog odnosa počela sam se tresti. Što mi se događa?

Pedijatrija

Što znamo o infekciji novim koronavirusom (SARS-CoV-2) kod djece?

Početak 2020.-te godine u cijelom je svijetu obilježen borbom protiv infekcije novim koronavirusom koja se krajem prethodne godine pojavila u Kini i potom brzo proširila na gotovo sve kontinente.

Pedijatrija

Vrućica kod djece – vodič za roditelje

Svako dijete prije ili kasnije razvije vrućicu, najčešće u tijeku akutne virusne bolesti. Zato je važno unaprijed se informirati o tome kako postupiti u toj situaciji, te imati u kući lijekove za snižavanje temperature.

Kardiologija

Rtg nalaz

Kardiologija

Stenoza mitralne valvule

Stenoza mitralne valvule ili mitralna stenoza uobičajeni su nazivi za suženje mitralne valvule. Bolest nastaje najčešće kao posljedica reumatske vrućice koja je obično javlja u dječjoj dobi između 5. i 15. godine života.

Kardiologija

Stenoza aortne valvule

Stenoza aortne valvule ili aortna stenoza uobičajeni su nazivi za suženje aortne valvule. Bolest nastaje najčešće kao posljedica reumatske vrućice koja je obično u djece od 5. do 15. godine života.