Njega i kućno liječenje djeteta koje ima vodene kozice

Vodene kozice su uobičajena zarazna bolest dječje dobi koja kod većine djece prolazi uz blage opće simptome i nelagodu. Važno je da roditelji znaju kako djetetu olakšati tegobe i kako na vrijeme prepoznati znakove komplikacija.

Kako prepoznati vodene kozice?

Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest, uzrokovana varicela-zoster virusom. Simptomi se javljaju 10-21 dan nakon kontakta s oboljelom osobom. Bolest može početi općim simptomima (povišena temperatura, smanjen apetit, slabije raspoloženje djeteta) ili se već kao prvi znak bolesti javlja tipičan osip. Osip se najprije javlja na glavi, trupu i vratu, a potom se brzo širi na cijelo tijelo. Osip je lako prepoznatljiv po tipičnoj evoluciji promjena na koži. One u početku izgledaju kao uzdignute crvenkaste mrljice koje se u idućim satima pretvaraju u mjehuriće na uskoj crvenkastoj podlozi. Ubrzo se tekućina u mjehurićima zamuti, te oni pucaju pretvarajući se u kraste. Kroz prvih 4-5 dana osip se širi, i promjene u svim opisanim razvojnim fazama vidljive su na koži cijelog tijela i na sluznicama. Ponekad ih je vidljivo svega nekoliko, ali ih mogu biti i stotine. Dijete je zarazno dok se sve promjene na koži ne pretvore u kraste, najčešće 7-10 dana od početka bolesti.

Liječenje i njega djeteta kod kuće

Vrućica: Vrućica je obično najviša u prva 3-4 dana bolesti. Preporuča se snižavati ju paracetamolom u odgovarajućim dozama. Djeci se ne smiju davati lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu zbog opasnosti razvoja Reyeva sindroma! Neke su studije pokazale da je upotreba ibuprofena kod djece s vodenim kozicama povezana s većom učestalošću sekundarnih bakterijskih kožnih infekcija. Moguće je da ibuprofen nije direktan uzrok ovih komplikacija, već da zbog njegovog snažnog analgetskog učinka dođe do odgođenog prepoznavanja bakterijskih kožnih infekcija. Za sada se preporuča oprez i korištenje paracetamola kao lijeka prvog izbora za snižavanje vrućice kod djece s vodenim kozicama.

Svrbež kože: Osip kod vodenih kozica uzrokuje izraziti svrbež i nelagodu. Grebanjem kože mogu nastati ožiljci i povećava se rizik bakterijske infekcije. Svrbež se može ublažiti osvježavajućim mlakim kupkama u koje se može dodati gotove pripravke za njegu kože na bazi zobi. Njegujuća kupka od zobi može se na jednostavan način napraviti i kod kuće, usitnjavanjem zobenih pahuljica u sasvim fini prah koji se razmuti u kadi mlake vode, u količini od oko 1/3 šalice zobenog praha za jedno kupanje. Ovaj se tretman može ponavljati i više puta dnevno. Nakon kupanja kožu treba nježno tapkati ručnikom, bez jakog trljanja, i nakon sušenja namazati prikladnim proizvodima za njegu i hidraciju kože. U ljekarnama se mogu kupiti gotovi pripravci u obliku spreja, pjene ili gela koji djeluju tako da smanjuju zatezanje i svrbež kože. Masiranje promjena na koži kockom leda može također djetetu olakšati svrbež. Ako navedene metode liječenja ne pomažu, liječnik može preporučiti davanje antihistaminika u obliku sirupa.

Bolnost sluznice usne šupljine: Pojava vodenih kozica na sluznicama može uzrokovati pečenje i odbijanje hrane i pića. Preporuča se izbjegavati slanu, kiselu i toplu hranu. Dojenčad ponekad odbijaju hranjenje na bočicu zbog bolnih afti na usnama. U tom slučaju može se pokušati hranjenje čašicom ili žlicom. U ljekarnama su dostupni sprejevi i gelovi za njegu usne sluznice kod djece koja imaju afte.

Ožiljci: Kožne promjene u vodenim kozicama obično cijele bez ožiljaka, osim ako dođe do sekundarne bakterijske infekcije ili dijete opetovano skida kraste. Dok kožne promjene ne zacijele, važna je pažljiva higijena i učestalo pranje ruku djeteta, te podrezivanje noktiju da se smanji ozljeđivanje kože kod grebanja. Prolazne promjene pigmentacije su uobičajene i obično izblijede nakon 6-12 mjeseci. U tom periodu je potrebna pažljiva zaštita od sunca kremama s visokim zaštitnim faktorima i izbjegavanje izlaganja direktnom suncu.

Kada se javiti liječniku?

Kako bi se smanjio rizik komplikacija i širenja bolesti, preporuča se da prvih dana bolesti dijete ostane kod kuće. Liječniku se treba javiti ako vrućica traje dulje od 4 dana, ako se pojave znakovi sekundarne bakterijske infekcije kože (bolnost, otok kože, crvenilo, gnojna sekrecija), u slučaju odbijanja unosa tekućine i pojave znakova dehidracije, ako se dijete doima lošeg općeg stanja ili ako postoji bilo koji drugi razlog zabrinutosti roditelja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika