Rtg nalaz

Poštovani,
Dečko već tjedan dana ima temperaturu preko 38, nakon što popije tablete temperatura se spusti. Ponekad po noći padne i na 33 stupnja. Preko noći se prekomjerno znoji i ima drhtavice. Dobio je antibiotike (telefonski bez da ga je liječnica i pregledala), no nakon popijena 4 antibiotika postaje mu još gore (proljev, bolovi u zglobovima). Testirali su ga dva puta na Covid-19 i negativan je. Liječnica ga šalje na hitni bolnički prijem gdje ga zaprimaju. Fizikalni nalaz (PR:153/94 , P:120, Ritam P:18 SO2:98 TAX:37). Vadili su mu krv i radili RTG srca i pluća te mu rekli da se sa nalazima javi svojoj liječnici i da mu prepiše sumamed na 3 dana uz antibiotike koje pije. Liječnica je odbila da dođe kod nje u ordinaciju, navodi da prvo pije te antibiotike pa ako mu kroz 2-3 dana ne bude bolje da ju nazove. Umjesto sumameda prepisala mu je Azitromicin na 6 dana. Budući da mu na bolničkom prijemu nisu ništa rekli što mu je i koje daljnje konkretnije korake da poduzme, a liječnica ga ne želi pregledati zanima nas tumačenje nalaza te treba li možda još što provjeriti ili čekati što će biti nakon uzimanja antibiotika:
Visok stav obje kupole ošita, slab inspirij.
Kupole ošita uredno oblikovane i svedene, Fc sinusi slobodni.
Uredna prozračnost plućnog parenhuma.
Bez žarišno infiltrativnih zasjena, akutnog zastoja ili pl. Izljeva.
Sjena srca uvećanog lijevog ventrikla, comp.
Restorsternalni i retrokardni prostori slobodni.
što se krvi tiče, povišen mu je CRP(84,75), Neutrofilni granulociti, ALT, Lipaza, trombociti te glukoza.
Lijep pozdrav!
Unaprijed hvala na odgovoru!

1.3.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,
Na osnovu radiološkog nalaza pluća nema znakove pneumonije, odn.upale pluća. U hitnoj službi bolnice gdje je pregledan vjerojatno su napisali otpusnu dijagnozu. Posumnjali su na bakterijsku upalu čim pije 2 vrste antibiotika.
proljev se može razviti i zbog uzimanja antiotika. Bolovi u zglobovima i mišićima se javljaju u sklopu opće upalne reakcije. Svakako o njegovom stanju odgovore tražite od liječnika koji ga je pregledao ili obiteljske liječnice.
Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika