Što ponijeti u kozmetičkoj torbici na godišnji odmor?

Vrijeme godišnjih odmora približava se, a time i pripreme za ovo dugo očekivano doba godine. U pripremu za godišnji odmor važan je i odabir kozmetičkih proizvoda koje je potrebno ponijeti.

Vrijeme godišnjih odmora približava se, a time  i pripreme za ovo dugo očekivano doba godine. U pripremu za godišnji odmor važan je i odabir kozmetičkih proizvoda koje je potrebno ponijeti.

Kozmetičke torbice u većini odluka postaju premalene jer vrlo često sadrže različite proizvode što i nije dobra odluka. Što će sadržavati ovisi o tome  kako smo kožu pripremili za ljeto, da li koža ima akne, alergije na sunce, madeže i drugo.

 Priprema kože za ljeto morala bi početi barem mjesec dana prije planiranog godišnjeg odmora. Pod tim se podrazumijeva pravilna njega kože  lica i tijela. Na licu bi se morali prije ljeta izliječiti ili zaliječiti upalni procesi poput akni jer djelovanje sunca na upalne promjene na licu može rezultirati nastajanjem pigmentacija. Teži puderi i preparati koji zatvaraju pore u koži nisu  dobri jer mogu potaknuti nastajanje akni. U koži s aknama preporučuju se posebni preparati koji ujedno liječe akne i imaju zaštitni faktor od sunca, a navečer  preparati i kreme već prema težini i obliku akne koju će odrediti dermatolog.

U njezi lica su potrebne promjene jer se tijekom zime primjenjuju gušće i masnije kreme koje se zamjenjuju laganijim  kremama ili fluidima za njegu lica. U  pripremi tijela se podrazumijevaju redovite depilacije, a nikako nije dobro naglo kožu izložiti suncu nakon depilacije. Pregled kože i madeža prije ljeta je preporuka za svaku osobu kako bi se vidjelo da li  je dobar nalaz na koži, da li je nešto sumnjivo ili ne.

Osim pregleda madeža, dermatološki pregled preporučuje se osobama koje imaju problem s alergijama na sunce. One su danas sve učestalije i ponekad mogu otežati dugo očekivani godišnji odmor. Vrlo često tijekom godišnjeg odmora se pojavi osip koji ne prolazi, pogoršava se sunčanjem i može biti jako uporan i neugodan. Za većinu ljudi, simptomi ovog osipa su svrbež i crvenilo na područjima koja su bila izložena suncu i vidljiv je na vratu, prsima, rukama i nogama. Nastaje i nekoliko sati poslije izlaganja suncu, a  uobičajeno jako svrbi. Početno crvenilo se može pretvoriti u sitne prištiće, mjehuriće i plikove. Svakako bi se u kozmetičkoj torbici osoba s alergijom na morale naći tablete  antihistaminika, tablete šumećeg kalcija, kreme protiv svrbeža kože te po potrebi blaži kortikosteroidni pripravak.

Tijekom ljeta potrebno je njegovati usne jer sunce, morska voda pogoduju nastajanju suhih i ljuskavih usana. Osim neadekvante njege  promjene na usnama mogu biti izazvane vanjskim iritansima, alergijom na različite kozmetičke preparate, grickanjem usana, oblizivanjem i sl. U kozmetičkoj torbici se stoga savjetuje imati masniji stik za usnice, koji može sadržavati i zaštitni faktor od sunca.

Ubodi komaraca vrlo su česti tijekom ljeta. Pojedine osobe jako reagiraju na ubode, pa nastaje crveni plik ili oteklina na mjestu uboda prećena jakim svrbežom. Da bi spriječili nastajanje uboda od pomoći mogu različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog porijekla  ili prirodnog  (eterična ulja ili biljke). U djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena losiona sa zaštitnim faktorima od sunca i repelenta jer je moguća alergija na kožii. Pomažu i specijalne narukvice protiv komaraca čijim nošenjem se izbjegavaju ugrizi, a mogu ih nositi i odrasli i djeca.

Ljetna kozmetička torbica mora sadržavati micelarnu otopinu koja skida šminku  te uklanja s kože lica ostatke kreme i preparate sa zaštitnim faktorom.

Ne preporučuju se eterična ulja nanositi prije sunčanja i kupanja kao niti parfeme i dezodoranse. Vrlo su popularni različiti pekmezi za kožu i preparati koji ubrzavaju tamnjenje koji mogu pomoći da koža dobije tamniju boju, ali se mora biti oprezan jer ne sadrže zaštitne faktore od sunca i koža može pocrveniti prilikom duljeg sunčanja.

Svakako je važno imati i odgovarajući proizvod sa zaštitnim faktorom od sunca. Osjetljive osobe svijetle puti, osobe koje brzo izgore na suncu, koje imaju veliki broj madeža moraju koristiti  preparate s visokim zaštitnim faktorom SPF 50. Nakon sunčanja i kupanja kožu je potrebno njegovati pa se prepoučuje imati u kozmetičkoj torbici losion za tijelo ili proizvode namijenjene za njegu kože nakon sunčanja.

Kako se kosa ne bi oštetila tijekom ljeta, osim adekvatnog hranjivog šampona i maske za kosu potrebno je imati i ulja i serume za njegu kose. Kod jako suhe i lomljive kose preporučuju se i proizvodi za kosu sa zaštitnim faktorom od sunca.

Uz navedene osnovne proizvode svaka kozmetička torbica sadržavat će i druge proizvode. Uz preparate za njegu kože, specifične preparate prema problemu na koži, te kreme sa zaštitnim faktorom tu je i niz proizvoda dekorativne kozmetike. Odluka je na vlasniku!

 

 

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Dermatologija

Važnost primjene retinoida u liječenju akne

Jedna od najčešćih kožnih bolesti su akne i vrlo čest razlog dolaska dermatologu na pregled. Prve promjene u obliku akne mogu nastati u pubertetu, ali i u odrasloj dobi. Sama pojava na koži može biti blaga poput jedva vidljivih promjena, ali i izrazito teška što uvijek zahtijeva liječenje. Akne nastaju na dijelovima kože koja je […]

Dermatologija

Egzosomi i primjena u estetskoj medicini

U posljednje vrijeme su u centru interesa maleni mjehurići koji se nalaze između stanica i nazivaju se egzosomi te se njihovo djelovanje između stanica i uloga intenzivno istražuje. Egzosomi su malene vezikule (mjehurići) koji izgledaju poput malenih okruglih loptica i koje sadrže ribonukleinsku kiselinu – RNK, proteine i neke druge molekule. Iako su jako maleni, […]

Dermatologija

Alopecia areata

Ispadanje kose vrlo je česta pojava, a oblik ispadanja koji se opaža kao krugovi bez kose naziva se alopecia areata. Može nastati u svim životnim dobima, no učestalija je u djece i mladih osoba. Radi se o alopeciji koja prolazi kada se otkrije uzrok koji je u pozadini problema pa ne ostavlja trajne ožiljke ili […]

Dermatologija

Dermatitis u djeteta – čime mazati?

Dermatologija

Aterom na vlasištu

Ateromi su lojne ciste ispod kože koje se nazivaju i još i epidermalne ciste. Mogu nastati bilo gdje na tijelu, ali su na vlasištu najčešće. Djeluju poput kvržica ispod razine kože i ako nisu upaljene ne predstavljaju neki zdravstveni problem. Njihova pojava na vlasištu ponekad zabrinjava pacijente jer nisu sigurni radi li se o zadebljanju […]

Dermatologija

EGCG – EPIGALOKATEHIN i zdravlje kože

Epigalokatehin-3-galat je vrsta katehina koja se nalazi u zelenom čaju i bijelom čaju. Kemijski se radi o esteru epigalokatehina i galatne kiseline. Vrlo je bitan za ljudsko zdravlje i potaknuće je mnogobrojnih istraživanja pa se i donekle i zna njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim u zelenom čaju nalazi se i u bijelom čaju, a […]

Dermatologija

Izrasilne oko analnog otvora – molim mišljenje

Dermatologija

Bijeli čaj i zdravlje kože

Bijeli čaj ima antioksidativna i antiseptička djelovanja te je stoga sve cjenjeniji. Bijeli čaj možda nije toliko poznat u zapadnom svijetu kao zeleni, no naziva se i čajem za ljepotu kože radi svojih ljekovitih svojstava. Koža je tijekom života izložena mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim onečišćenjima i toksinima koji uzrokuju prerano starenje kože, a bijeli čaj […]