Kosa i ljeto

Lijepa i zdrava kosa ukras je svakom licu, pa ju je potrebno tijekom ljeta zaštiti od svih vanjskih utjecaja.

Tijekom ljeta na kosu djeluje sunce svojim UVA i UVB zrakama kao i kupanje u moru te učestalo pranje. Svim tim kosa može djelovati oštećeno i suho. Kako kosa nakon ljeta ne bi djelovala suho i oštećeno, ponekad samo na vrhovima, ali često na cijeloj dužini vlasi, tijekom ljeta joj se mora pružiti dodatna pažnja i njega. Kosa koja je prethodno bila bojana ili podvrgnuta tretmanima s hidrogenom dodatno je osjetljiva na sva oštećenja.

Učestala primjena pegla za kosu, fena, toplih uvijača, četki koje zagrijavaju i ravnaju mogu dodatno oštetiti površinu vlasi. Bojanoj kosi nikako ne odgovara prekomjerno pranje u slanoj vodi jer ako je dehidrirana može postati jako kovrčava, suha i neupotrebljiva za stiliziranje i oblikovanje bilo kakove frizure. Radi jake lomljivosti nemoguće ju je počešljati i urediti.

Svakodnevno pranje kose u nekih osoba može imati obrnuti učinak pa ne izazove suhoću već jače mašćenje i vlasišta i kose. Time kosa djeluje teška i bez volumena, a moguća je i pojava masnije prhuti. Rješenje za navedeno je kosu manje prati i obavezno ju nakon kupanja u moru isprati hladnom vodom. Kod masnije kose pomažu i šamponi za suho pranje kose koji se nanose na vlasište i upijaju prekomjerni sebum.

Tijekom ljeta kosu je potrebno prati s blagim šamponima koji su namijenjeni svakodnevnoj primjeni. U njezi kose nakon izlaganja suncu i morskoj vodi uvijek je bitno njegovati kosu maskama za kosu koje se ispiru nakon nekoliko minuta. Preporučljiva je primjena i regeneratora koji se ne ispiru kao i primjena seruma za njegu kose.

No, ono što je tijekom ljeta zaista najbitnije je priprema kose za odlazak na plažu i izlaganju UV zrakama. Za kosu je vrlo ljekovito prije odlaska na plažu u cijeloj dužini nanijeti regenerator za kosu koji će tijekom kupanja u moru smanjiti mogućnost dehidracije. Također u tome pomažu i ulja kao što je maslinovo, bademovo ili takozvana suha ulja koja čuvaju kutikulu vlasi. Suha ulja su izvrsni proizvodi za njegu kose jer svojim hranjivim sastojcima kosi daju sjaj. Iako ne postoji stroga definicija između suhih i klasičnih ulja, suha ulja se većinom sastoje od nezasićenih masnih kiselina iz biljnih ulja. Najpoznatija suha biljna ulja su ulja avokada, sjemenki ruže, sezama, grejpa, suncokreta, boražine, noćurka, šafranike, jojobe, zlatnog lana i dr.

U očuvanju kose od sunčevih zraka pomažu proizvodi za kosu koji sadrže zaštitni faktor. Oni mogu biti u obliku spreja, ulja, balzama za kosu i nanose se prije odlaska na plažu. Ako se uz to kosa splete u pletenicu te pokrije šeširom ili maramom bit će sigurno daleko ljepša i zdravija nakon povratka s mora.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika