Svrbež i dermatitisi vulve

Sintetičko donje rublje i uska odjeća kao što su uske traperice okluzivno djeluju na spolovilo pa je svrbež i osjećaj peckanja učestaliji.

Osjećaj svrbeža vanjskog dijela ženskog spolovila nije rijetka pojava. Može nastati u svim životnim dobima i biti jako uporan i time ometati  san i uobičajene dnevne aktivnosti. Svrbež može biti u podlozi dermatitisa vulve koji može biti alergijskog i ne alergijskog porijekla. Različiti iritiansi mogu dražiti kožu i sluznicu vulve kao što su mirisne komponente u toaletnom papiru, higijenskim ulošcima, sredstvima za pranje i održavanje higijene, detrđentima za rublje i dr.Iritansi  mogu biti vruće kupke, spermicidna sredstva, prezervativi, klorirana bazenska voda , a jak svrbež može biti potaknut i spolnim odnosom . Sintetičko donje rublje i uska odjeća kao što su uske traperice  okluzivno djeluju   na spolovilo pa je svrbež i osjećaj peckanja učestaliji. Tijekom menstruacije  osjećaj svrbež se može intenzivirati radi hormonske promjene u tijelu kada je niža koncentracija estrogena, kao i djelovanje menstracijeske krvi i higijenskog uloška.Tijekom menopauze kada je također niska razina  hormona estogena   javlja se učestalije  svrbež ispolovila i suhoća rodnice.U stresnim situacijama  osjećaj svrbeža spolovila se može pojačati  što dovodi do sve jačeg grebanja spolovila  kao se stres pojačava.Pojedini lijekovi kao što su antibiotici, kortikosteroidi  mogu potaknuti  razvoj gljivične infekcije i time i svrbež.Neke sistemske bolesti, kao što je dijabetes također mogu biti uzrok  svrbeža .

Ponekad se kožna oboljena mogu razvijati baš na vanjskom dijelu spolovila i biti uzrokom svrbeža. Kao što je atopijski dermatitis, psorijaza, lihen. Atopijski dermatitis je oblik alergijskog odgovora kože i učestaliji  u  visokorazvijenim zemljama.. Obično počinje oko trećeg mjeseca života, no može se pojaviti i tijekom života. Bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja i obično je kroničnog tijeka.U odraslih osoba može biti samo na pojedinom dijelu tijela pa je vlo čest uzrok svrbeža genitalnih dijelova.Kož je tada suha,crvena, razgrebena i ponekad i otečena.

Psorijaza je kronična kožna bolest koja se može pojaviti i u djece i u odraslih. Koža na kojoj se pojavi je  crvena s jako izraženom ljuskanjem. U lihena je specifičan klinični nalaz kada se može primjetiti crvneilo, lihenske papule ili bjeličasti areali.

U liječenju svrbeža  vanjskog dijela spolivla  sudjeluju  zajedno  dermatolozi i ginekolozi.Potrebno je uvijek detaljnom anamnezom otkriti  što je mogući  uzrok svrbeža, kao i pri pregledu  vidjeti da li postoje određene promjene na spolovilu koje su u podlozi svrbeža.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika