Liječenje kroničnih reumatskih bolesti – 1.dio

Pacijenti bi trebali biti upućeni reumatologu već kod prvih znakova oticanja, upale i boli u zglobovima  jer su to karakteristični  klinički znaci za većinu reumatskih bolesti.

Pacijenti bi trebali biti upućeni reumatologu već kod prvih znakova oticanja, upale i boli u zglobovima jer su to karakteristični klinički znaci za većinu reumatskih bolesti.
Navedeni znaci i simptomi su najkarakterističniji za upalne reumatske bolesti kao što su: reumatoidni artritis (RA),  seronegativni spondiloartritisi (SpA), te mješane bolesti vezivnog tkiva (MCTD) kratica od Mixed connective tissue disease /tj. preklapanje  sistemskog eritemskog lupusa (SLE), skleroderme (SSc), DM (dermatomiozitisa) i reumatoidnog artritisa(RA).  Sinovijska ovojnica/ membrana  normalno  luči sinovijsku tekućinu koja podmazuje zgloba i hrani hrskavicu. Međutim u ranoj fazi upale tekućina se izljeva u zglobni prostor gdje se nakuplja,  a njenim širenjem unutar zglobne ovojnice nastaje oteklina. Dakle kao posljedica upalnog procesa u sinovijskoj ovojnici zgloba javlja se oteklina, a kasnije nastaje i ograničena pokretljivost zgloba. U istim se zglobovima javlja i bol. Bol nastupa iz zglobne kapsule koja je opskrbljena vlaknima za bol i osjetljiva je na istezanje. I kemijski medijatori i povećani pritisak u zglobu mogu podražavati osjetilne živace. Najčešće su zahvaćeni dlanovi(metakarpo-falangealni zglobovi), prsti(proksimalni interfalangealni zglobovi), zatim zglobovi nožnih prstiju, stopala, koljena, ramena i lakatni zglobovi.

Vremenom zbog upale nastaju trajna oštećenja tkiva, kao što su gubitak zglobne hrskavice, oštećenje zglobova, kontrakture mekih tkiva i deformiteti što rezultira gubitkom funkcije zgloba. Upalni proces može zahvatiti tetive, serozne membrane, krvne žile što se naziva vakulitis. Ponekad je zahvaćen samo jedan zglob u tijelu, što može podsjećati na druge upalne promjene zglobova, kao što je giht ili infekcija zgloba. I u  osteoartritisu (OA) povremeno se može javiti i jača oteklina zgloba, kada se degenerativnom procesu pridruži i upalni proces, koji dovodi do oslobađanja proteolitičkih enzima koji oštećuju zglobnu hrskavicu. Tada  kažemo da se radi o dekompenziranoj artrozi. Upale, otok i boli u zglobovima koji su prisutni dulje od 3 mjeseca zahtijevaju rano upućivanje reumatologu i rano uvođenje terapije što ima učinka na sve parametre bolesti. Tako se pruža jedinstvena prilika za izmjenu tijeka  bolesti i onemogući razvoj invalidnosti.

Reumatske bolesti uz dijabetes, rak, astmu, srčane bolesti i bolesti bubrega, peptička grizlica (čir); šećernu bolest, kronične upalne bolesti probavnog sustava / Crohn-ova bolest, ulcerozni kolitis / u 80 %  slučajeva uzrokuju  morbiditet i mortalitet u razvijenim zemljama svijeta. Takvi bolesnici se često suočavaju s fizičkom i emocionalnom boli, poremećajem u funkcioniranju u svakodnevnim životnim aktivnostima,  često su izloženi agresivnim dijagnostičkim i terapijskim metodama, sumnjaju  u ishod liječenja.

Osim toga, posljedice kronične bolesti rijetko kad snosi samo oboljela osoba pa se kaže kako je kronična bolest problem koji se tiče cijele obitelji. Uz pravilnu podršku obitelji te  osobe  izvan obiteljskog kruga kolega s posla, susjeda i prijatelja, osobe s kroničnim bolestima mogu lakše savladati probleme koji ih muče. Bolesnici s kroničnim bolesti trebaju znati da je da je pola bitke dobijeno ako imaju pozitivan pristup u liječenju. Potrebno je paziti na pravilnu prehranu pacijenta i redovito uzimanje potrebnih lijekova. Dobro raspoloženje i smijeh, meditacija i glazba mogu utjecati na naš imunološki sustav, kako bismo bili zdraviji i sretni. Svakako je bitno poticati osnivanje udruga bolesnika s kroničnim bolestima ( mreža podrške sastavljena od ljudi koji pate od sličnih bolesti) i specijalizirane bolnice i centre za zbrinjavanje kroničnih bolesnika, organizirati seminare, tribine. Potrebno je provoditi programe ranog otkrivanja, liječenja i rehabilitacije oboljelih. Pacijenti u suradnji s liječnikom mogu raditi na rješavanju problema i imati bolji i zdraviji život. Zahvaljujući razvoju tehnologije, uvođenju novih metoda u dijagnostici te novim terapijskim postupcima suvremena medicina pacijentima sa različitim kroničnim bolestima, svakim danom pruža veću šansu za zdraviji i kvalitetniji život.                                                                                                                                   

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika